Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2006 12:54

Για το Ελσίνκι αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των άτυπων Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (9/9), ο υπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τις εκδηλώσεις της 71ης ΔΕΘ.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin:

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1. Τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Θα συζητηθεί η ενδιάμεση έκθεση προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

2. Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος για τη Γερμανία.

Θα γίνει συζήτηση με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία βρίσκεται σε καλή πορεία προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2007 το αργότερο, όπως συστήθηκε από το Ecofin το Μάρτιο 2006, εφόσον εφαρμοσθούν αποτελεσματικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

3. Προετοιμασία για τη Σύνοδο G7

Θα συζητηθεί η θέση της Ευρωζώνης στην επικείμενη Σύνοδο της Ομάδας G7 καθώς και στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Σιγκαπούρη.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

1. Ενεργειακή Πολιτική

Θα συνεχισθεί η συζήτηση που έγινε σε προηγούμενα Συμβούλια για τα μέτρα αντιμετώπισης της αύξησης τιμής του πετρελαίου, με βάση και νεότερες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης που έχουν στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την ανάλυση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές πετρελαίου στην οικονομική ανάπτυξη, την ολοκλήρωση και ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, την προώθηση επενδύσεων και τη βελτίωση της διαφάνειας των αγορών, τη χρήση εργαλείων για την προώθηση βιώσιμων πολιτικών ενέργειας και τη διασφάλιση της συνέπειας μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε.

2. Μέθοδοι εργασίας του Συμβουλίου ECOFIN

Θα συζητηθεί το θέμα της βελτίωσης των μεθόδων εργασίας του ECOFIN, το οποίο είχε απασχολήσει και το προηγούμενο ¶τυπο Συμβούλιο της Βιέννης στις 7/04/06, όπου συζητήθηκαν προτάσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής σχετικά με τη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης και την οργάνωση των συζητήσεων, έτσι ώστε αυτές να είναι περισσότερο ελκυστικές.

3. Αναβάθμιση των Ευρωμεσογειακών Συνόδων (FEMIP)

Θα συζητηθεί η αναθεώρηση του τρόπου οργάνωσης των Ευρωμεσογειακών Συνόδων των Υπουργών Οικονομικών, με βάση πρόταση του Αυστριακού Υπουργού Οικονομικών.

4. Ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και παραγωγικότητα

Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις των δύο προηγούμενων ¶τυπων Συμβουλίων ECOFIN σχετικά με τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, ενώ έμφαση θα δοθεί στο ρόλο που διαδραματίζουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και η καινοτομία για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

5. Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Γερμανία

Θα συζητηθεί το θέμα αυτό, με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

6. Τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Θα συζητηθεί η ενδιάμεση έκθεση προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

7. Διαχείριση χρηματοοικονομικών κρίσεων.

Θα εξετασθεί η πρόοδος που έχει γίνει και τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ε.Ε. και τη διαχείριση ενδεχόμενων χρηματοοικονομικών κρίσεων.

8. Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Σιγκαπούρη

Εν όψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Σιγκαπούρη την επόμενη εβδομάδα, θα επανεξετασθούν οι προτάσεις που έχουν γίνει από τη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αναθεώρηση της ενδιάμεσης στρατηγικής του καθώς και των ποσοστώσεων συνεισφοράς στο Ταμείο από τα κράτη-μέλη του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα