Καραμανλής: Προχωρούμε σε τολμηρές αλλαγές

«Η Θεσσαλονίκη έχει περάσει στα έργα του μέλλοντος»
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2006 20:45

«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ με τόλμη τις προκλήσεις που αναπτύσσονται γύρω μας. Με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και όχι συντηρητικές νοοτροπίες. Με τολμηρές αλλαγές και όχι στατική διαχείριση. Με ευθύνη και όχι ανέξοδο λαϊκισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εγκαινιάζοντας το βράδυ την 71η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός εστίασε την αποψινή του ομιλία στην πολιτική ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδας και στα έργα που γίνονται στην Θεσσαλονίκη. «Μέσα στο 2008 ολοκληρώνεται η Εγνατία, είπε ο κ. Καραμανλής, και τόνισε ότι ήδη προωθούνται το μετρό Θεσσαλονίκης , η υποθαλάσσια αρτηρία, η επέκταση του διαδρόμου, το έργο Μαλλιακός -Κλειδί, η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών και άλλα έργα. Ο,τι είπαμε γίνεται πράξη. Η Θεσσαλονίκη έχει περάσει από τα λόγια του παρελθόντος, στα έργα του μέλλοντος».

Ανακοίνωσε τη θέσπιση θέσης αναπληρωτή γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και αναπληρωτή γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τη δημιουργία νέας μονάδας απεξάρτησης και μεταφορά στο ΑΧΕΠΑ της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, την πρόωθηση της ίδρυσης Παιδιατρικού Νοσοκομείου και μίλησε για το ρόλο που θα διαδραματίσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και η Ζώνη Καινοτομίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Θράκη, σημειώνοντας πως «συγκροτείται μια πρότυπη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική. Αναδεικνύουμε στην πράξη την Ελλάδα της ισονομίας και της ισοπολιτείας».

Ανάμεσα στα μέτρα για τη μειονότητα ανέφερε πως «επιδοτούνται, για μια τριετία, οι ασφαλιστικές εισφορές, στους άριστους αποφοίτους των πανεπιστημιακών Σχολών, που προέρχονται από το χώρο της μειονότητας».

Αναφέρθηκε όμως και στα προβλήματα με τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα και τους έστειλε σαφές μήνυμα, ενώ μίλησε και για τη Βιομηχανία Ζάχαρης. «Για τη Βιομηχανία Λιπασμάτων, η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες και εξάντλησε όλα τα περιθώρια που έχει για την ορθολογική επαναλειτουργία της βιομηχανίας. Διασφαλίστηκαν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις αναγκαίες λύσεις προϋποθέτει ανάληψη ευθυνών από όλους», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είπε: «Διασφαλίσαμε την παραγωγική λειτουργία όλων των μονάδων. Δύο από αυτές (της Ξάνθης και της Λάρισας) μετατρέπονται σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. Ενισχύεται έτσι και η βιομηχανία και η Αγροτική Ανάπτυξη. Και βέβαια, διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας».

«Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην οικονομική, αλλά και την κοινωνική διάσταση της αγροτικής ανάπτυξης... Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες που έφεραν οι τελευταίες πυρκαγιές στη Χαλκιδική: Εξετάζονται, ήδη, οι αιτήσεις αποζημίωσης. Αρχίζουν οι εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας. Σχεδιάζεται οργανωμένη αναδάσωση. Υποβάλλεται άμεσα στην Ε.Ε. πρόγραμμα ΠΣΕΑ (Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) για τη στήριξη των αγροτών της περιοχής».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στο περιβάλλον της διεθνούς ανασφάλειας η Ελλάδα ξεχωρίζει, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, στην ευρύτερη περιοχή.

«Προωθεί αποφασιστικά τα συμφέροντά της. Προβάλλει, υπεύθυνα και με σοβαρότητα, τις θέσεις και τις προτάσεις της. Αναδεικνύει, με τις πρωτοβουλίες της, τη γεωπολιτική σπουδαιότητά της».

Ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα. «Επιδιώκουμε σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με τη γειτονική Τουρκία και ενθαρρύνουμε την προσαρμογή της στο οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Η πλήρης συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της είναι απαραίτητη σε κάθε βήμα της ενταξιακής πορείας της. Η πρόοδος της πορείας της εξαρτάται, επομένως, από την ίδια την Τουρκία».

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Βαλκανικών χωρών και έκανε λόγο για τη δημιουργία ενιαίου οικονομικού και ενεργειακού εμπορικού χώρου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, «προωθούμε τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, που να περιλαμβάνει όλους τους βόρειους γείτονές μας. Προωθούμε την κατασκευή μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, για να διευκολυνθεί η διακίνηση προσώπων και η μεταφορά προϊόντων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης και στη συμφωνία που υπήρξε στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε να υπογράψουμε, μέσα στο 2006, Διακρατική Συμφωνία, για τη στήριξη της κατασκευής του έργου. Είναι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, με σημαντικά οφέλη για όλους».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα διασφαλίζει σήμερα τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια διαρκή και ισόρροπη δυναμική και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Χτίζει οικονομία ευκαιριών, ανοίγει δρόμους που οδηγούν σε μια πιο δίκαιη κοινωνία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα