Στήριγμα στα κέρδη

Τερματίσθηκε η τριήμερη πτώση
Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2006 00:01

META από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε θετικό πρόσημο εν μέσω προσδοκιών ότι η αύξηση των εταιρικών κερδοφοριών και των ρυθμών ανάπτυξης θα αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από νέες αυξήσεις επιτοκίων ενώ η πτώση των τιμών του πετρελαίου και δηλώσεις αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ οδήγησαν τη Wall Street ελαφρώς υψηλότερα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 1.356,7 μονάδες, περίπου 1,5% χαμηλότερα για την εβδομάδα καθώς η αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη «ροκανίζουν» τα κέρδη. Παρά τα χθεσινά κέρδη ο δείκτης Standard & Poor's ήταν χαμηλότερα κατά 1,1% για την εβδομάδα ενώ ο Nasdaq έχασε 1,5%. Και οι δύο δείκτες ηγήθηκαν των μεγαλύτερων ποσοστιαίων απωλειών από τα μέσα Ιουλίου.

Η ασφαλιστική Prudential αποκόμισε κέρδη, καθώς η Merrill Lynch συνέστησε στους επενδύτες να αγοράσουν τις μετοχές της, γεγονός που αποτυπώνει την αισιοδοξία των αναλυτών για την πορεία των κερδών και της ροής κεφαλαίων.

Επίσης, θετικά αντέδρασε η αγορά στην είδηση ότι διευθύνων σύμβουλος της PeugeotCitroen, Jean-Martin Folz, η θητεία του οποίου συνέπεσε με τη συρρίκνωση της κερδοφορίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα αποσυρθεί. Κατόπιν τούτου, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Peugeot Citroen και του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,36% στις 5. 879.30 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 5.073,57 και ο DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε τελικά στις 5.875,80 μονάδες, αυξημένος κατά 0,37%.

Στη Wall Street οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες διατήρησαν μέτρια κέρδη καθώς η συρρίκνωση στην αγορά κατοικίας και τα σχόλια τραπεζίτη της Κεντρικής Τράπεζας υποδεικνύουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να μην προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,42% στις 16.080,46 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα