Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Νέους ενδιαφερόμενους κερδίζει η αγορά εταιρικών ομολόγων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, την είσοδό τους σχεδιάζουν η Coral του ομίλου Motor Oil και η ΓΕΚ Τέρνα, με τίτλους διαπραγματεύσιμους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι δύο εταιρείες έρχονται να προστεθούν στην B&F, που σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Ν» θα προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση ύψους 25 εκατ. ευρώ, με την Coral να αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου που έχει υποβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το εταιρικό της ομόλογο, ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, πρόθεση της ΓΕΚ Τέρνα είναι η έκδοση ενός εταιρικού ομολόγου ύψους πάνω από 100 εκατ. ευρώ, μία κίνηση που συζητείται στη διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις ούτε για το ακριβές ποσό ούτε και για τον χρόνο έκδοσής του. Πάντως, το πιθανότερο είναι να προχωρήσει η διαδικασία πριν από το καλοκαίρι.
Στην περίπτωση της Coral, σύμβουλος έκδοσης θα είναι η Alpha Bank, ενώ μεταξύ των κύριων αναδόχων θα είναι η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα. Για την εταιρεία αποτελεί στρατηγική επιλογή η είσοδος στην αγορά εταιρικών ομολόγων, κάτι που θα τη βοηθήσει να αντικειμενικοποιήσει τη λειτουργία της με όρους παραπλήσιους με εισηγμένης.
Η εταιρεία είναι 100% θυγατρική της Motor Oil και αποτελεί τη μετονομασία της Shell Hellas, μετά την πλήρη εξαγορά της από τον όμιλο Βαρδινογιάννη το 2010. Κύριες δραστηριότητές της είναι η διανομή και εμπορία μιας ευρείας γκάμας πετρελαιοειδών προϊόντων, όπως βενζίνη, πετρέλαιο και λιπαντικά, μέσω του δικτύου των πρατηρίων της. Διαθέτει περίπου 740 πρατήρια που δραστηριοποιούνται με το εμπορικό σήμα Shell, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της εγχώριας αγοράς στις βενζίνες. Παράλληλα οι δραστηριότητές της καλύπτουν και τον εμπορικό τομέα, τα χημικά, καθώς και τη ναυτιλία.
Όσον αφορά τη ΓΕΚ Τέρνα, στόχος της έκδοσης του εταιρικού κεφαλαίου είναι η άντληση κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, σε υποδομές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εξάλλου, ο όμιλος έχει ήδη ως πετυχημένη παρακαταθήκη το «πράσινο» εταιρικό ομόλογο που εξέδωσε τον περασμένο Ιούλιο η θυγατρική του Τέρνα Ενεργειακή, και το οποίο γνώρισε πολύ μεγάλη ζήτηση από το επενδυτικό κοινό. Είναι χαρακτηριστικό πως τα 60 εκατ. ευρώ, που ήταν το ποσό της αρχικής έκδοσης, υπερκαλύφθηκαν κατά 2,7 φορές, καθώς οι εγγραφές στο βιβλίο προσφορών άγγιξαν τα 154,4 εκατ. ευρώ.
Από τον Οκτώβριο του 2016 και την ομολογιακή έκδοση της Housemarket έως σήμερα έχουν εκδοθεί 13 εταιρικά ομόλογα συνολικού ύψους 2,888 δισ. ευρώ - από τα οποία τα 662,5 εκατ. ευρώ αφορούν εκδόσεις διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τα 2,186 δισ. σε ξένα χρηματιστήρια.
Η αγορά ομολόγων αποτελεί ένα επιπλέον κανάλι παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, το οποίο δημιουργήθηκε για να συμπληρώσει και όχι να υποκαταστήσει τον ρόλο των τραπεζών στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, η θετική ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού στις εκδόσεις υγιών επιχειρήσεων οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούν μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους διαθέτουν ρευστότητα, ειδικά μάλιστα σε μία εποχή όπου τα καταθετικά επιτόκια πλησιάζουν το μηδέν, ενώ σε μερικές χώρες μάλιστα -με τη χρέωση εξόδων από τις τράπεζες- τείνουν να γίνουν αρνητικά.