Mε ρυθμούς 2,9% έτρεξε η γερμανική οικονομία

Κινητήριος δύναμη οι εξαγωγές
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 10:07
UPD:10:15
EPA/BORIS ROESSLER

H γερμανική ατμομηχανή συνέχισε ακάθεκτη την πορεία της το τέταρτο τρίμηνο του 2017, οδηγώντας την ανάκαμψη συνολικά της Ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικής, το γερμανικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση η οικονομία "έτρεξε" με ρυθμούς 2,9%. 

Οι δημόσιες δαπάνες και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό αυξήθηκαν. Ωστόσο βασική κινητήριος δύναμη ήταν και πάλι οι εξαγωγές , που έκαναν "άλμα". Αυτό το στοιχείο πυροδοτεί κριτική από διεθνείς οργανισμούς, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που καλούν τη Γερμανία να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές και να "μαζέψει" το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμά της, δίνοντας έμφαση στην εσωτερική κατανάλωση. 

Οι μισθοί 

Χάρη στις δυναμικές επιδόσεις της οικονομίας, αλλά και τις διεκδικήσεις των ισχυρών συνδικάτων της χώρας, υπολογίζεται ότι περίπου 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενοι του μεταλλευτικού τομέα θα δουν φέτος και το 2019 το μισθό τους να αυξάνεται κάτα μέσο όρο περισσότερο από 3%.

Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν, αναμένει σταδιακή ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Προβλέπεται έτσι ότι θα εντείνει τις πιέσεις για στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε πιο περιοριστική πολιτική. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα