Υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με αλλαγές σε οκτώ πεδία

Διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού προς τις επιχειρήσεις
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2006 09:22

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ κατάρτισης ενός κοινού συμφώνου μεταρρυθμίσεων επεσήμανε με έμφαση κατά την ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες όσο ποτέ άλλοτε.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την πολιτική των ανεξέλεγκτων παροχών ως στοιχείο της πολιτικής του, καθώς μια τέτοια πολιτική θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση την οικονομία και τη σύγκλιση προς την Ε.Ε.

Η Ελλάδα είπε ο κ. Καραμανλής μπορεί να παραμερίσει τις αγκυλώσεις που την κράταγαν στάσιμη, φοβισμένη, καθηλωμένη σε αντιλήψεις και νοοτροπίες περασμένων εποχών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης να ανοίξει ένα νέο κύκλο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αφού έκανε αναφορά στα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής αναφέρθηκε στις αλλαγές οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα:

1. Στην εφαρμογή διαφάνειας στα έργα και τις προμήθειες του δημοσίου.

2. Στην εφαρμογή διαδικασιών ταχείας ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Με νομοσχέδιο προωθείται η απλοποίηση του καθεστώς ίδρυσης των επιχειρήσεων, καθώς μειώνεται η γραφειοκρατία, καθιερώνεται η αρχή μιας στάσης και αξιοποιούνται ουσιαστικά τα ΚΕΠ που μετατρέπονται σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών.

3. Στην κατάρτιση εθνικού χωροταξικού σχεδίου και πέντε ειδικών χωροταξικών σχεδίων όπως ΑΠΕ, τουρισμός, βιομηχανία, ορεινοί όγκοι και παράκτιος χώρος. Σε δύο μήνες αρχίζει η διαβούλευση. Παράλληλα εφαρμόζονται καινούργιες βάσεις για το νέο κτηματολόγιο.

4. Στην ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης με την εφαρμογή της δεύτερης βάσης. Αυτή επέρχεται με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου και στην γενναία, για τα μεσαία εισοδήματα των φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα καταργείται το τέλος χαρτοσήμου που επιβαρύνει τους ενοικιαστές των κατοικιών. Αναμορφώνεται ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων.

5. Στην αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου με την παροχή κινήτρων μέχρι 60% του κόστους.

6. Στη βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

7. Στην επίλυση εκκρεμοτήτων μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα όπως ρύθμιση θεμάτων για τα καταπατημένα, για τον καθορισμό των οριογραμμών αιγιαλού, την τροποποίηση διατάξεων που αφορούν τις σχολάζουσες κληρονομιές στην αναμόρφωση του Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων.

8. Στην αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.

Οι πολιτικές του 2007

Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην πολιτική του επόμενου χρόνου είπε ότι εφαρμόζεται ο νέος νόμος για τις ΔΕΚΟ, για τις αποκρατικοποιήσεις θα επιδιωχθεί στρατηγικός εταίρος στον ΟΤΕ, αξιοποίηση περιουσίας των ΕΤΑ, μετοχές της ΔΕΠΑ στο Χ.Α., αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου σε εισηγμένες και μη εταιρείες όπως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Επίσης:

- Δημιουργούνται έργα υποδομής 14 δισ. ευρώ.

- Εφαρμόζονται οι ΣΔΙΤ

- Εξελίσσεται η νέα ενεργειακή πολιτική.

- Υλοποιείται η νέα στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης.

- ¶μεσος στόχος είναι η αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Στο στόχο αυτό επανέλαβε ο πρωθυπουργός «επιμένουμε» απαρέγκλιτα.

- Οι νέες μεταρρυθμίσεις αφορούν την αλλαγή του συντάγματος, τη νέα διοικητική δομή της χώρας και την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος με την αναπροσαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Επανέλαβε τέλος την υλοποίηση μέχρι το 2008 της αύξησης των αγροτικών συντάξεων στα 330 ευρώ το μήνα και του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ.

Αιτήματα φορέων

Περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τους εκπροσώπους 38 παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι του εξέθεσαν τα αιτήματά τους και τις προτάσεις τους, που αφορούσαν τόσο τα έργα της πόλης όσο και τις ανάγκες του κάθε φορέα.

Τα θέματα που τέθηκαν από πλευράς φορέων αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την σχολική στέγη, την απασχόληση, την υγεία, την εμπορική και οικονομική δραστηριότητα, τα έργα υποδομής και τα θέματα της Αυτοδιοίκησης. Εκπρόσωποι φορέων χαρακτήρισαν θετική τη συνάντηση καθώς όπως είπαν πήραν απαντήσεις στα αιτήματά τους από τους παρευρισκόμενους υπουργούς.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, υποστηρίζοντας ότι μέσα από τη σύνθεση των απόψεων βρίσκονται λύσεις για την πόλη.

Στη σύσκεψη εκτός από τον κ. Καλαντζή συμμετείχαν οι υπουργοί: Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας, Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος και Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επίσης, παρέστησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, ο νομάρχης κ.ά.

Συναντήσεις

Κατά τη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις της Helexpo και της ΔΕΘ, ο κ. Καραμανλής εξήρε και την αποστολή της ΔΕΘ επισημαίνοντας ότι συμβάλλει στο να διαδραματίσει η περιοχή το ρόλο που οραματιζόμαστε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Νωρίτερα οι πρόεδροι της Helexpo κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος και της ΔΕΘ κ. Δημήτρης Μπακατσέλος ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης, ενώ ο κ. Θωμόπουλος ανακοίνωσε τη διοργάνωση νέας δεκαήμερης Γενικής Έκθεσης μέσα στον Απρίλιο με την ονομασία Expo Summer και με θεματικές ενότητες την Κατοικία, το Έπιπλο και Διακόσμηση, τις Καλοκαιρινές Διακοπές, τον Κήπο, τη Γιορτή Μπύρας και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στους χώρους της 71ης ΔΕΘ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα