Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αλλά μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Αυτό επεσήμανε ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Αθήνα, Kασπάρ Φέλντκαμπ, σε σεμινάριο για δημοσιογράφους της Ευρωζώνης, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα. Εκτίμησε πως εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η τέταρτη αξιολόγηση η χώρα θα βγει από το μνημόνιο τον Αύγουστο, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για νέα δάνεια από τον ESM. Αυτό που χρειάζεται η χώρα- περισσότερο και από την ελάφρυνση του χρέους όπως είπε- είναι αξιοκρατία.
Ο Ολλανδός πρέσβης απέδωσε εύσημα στη χώρα μας για τον «εντυπωσιακό αριθμό μεταρρυθμίσεων», που έχει υιοθετήσει, υπογραμμίζοντας ότι συνέβαλαν στη σταθερότητα της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όπως είπε τα αποτελέσματα των προσπαθειών έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά σε όλους τους τομείς, στους οποίους εστιάζει το πρόγραμμα: στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.
Σταθμός για την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Φέλντκαμπ, θα είναι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο. Δεν θα έχει όμως τη δυνατότητα να εφησυχάσει έως τότε, καθώς μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν. «Οι προοπτικές ανάπτυξης πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω, ενώ θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια στο μέτωπο των διαρθρωτικών προκλήσεων» τόνισε, προσθέτοντας πως στόχος θα πρέπει να είναι η σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Σημείωσε δε πως είναι αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων και να δεσμευθεί στη συνέχιση και εμβάθυνσή τους.
Πρέπει, σημείωσε, να αναπτυχθεί ένα είδος παρακολούθησης μετά τη λήξη του προγράμματος, το οποίο θα στηρίζει και θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και του δημόσιου τομέα.
Ο Ολλανδός πρέσβης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερη αξιοκρατία στη λήψη αποφάσεων. Αυτό, τόνισε, αφορά αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Δεν είναι κάτι που μπορούμε να μεταφράσουμε σε συγκεκριμένο προαπαιτούμενο. Δεν είναι κάτι που θα ζητήσει το Eurogroup. Είναι κάτι που αφορά την πολιτική νοοτροπία και την κουλτούρα διακυβέρνησης » σημείωσε. «Πολλοί Έλληνες υπέφεραν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το τίμημα που πλήρωσαν δεν θα πρέπει να πέσει στο κενό» κατέληξε.
naftemporiki.gr