Στο στόχαστρο των ΗΠΑ για ντάμπινγκ και η Ελλάδα

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 17:18
UPD:17:34
SHUTTERSTOCK

Οι ΗΠΑ ανοίγουν έρευνα, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν ξένες μεταποιητικές βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας εξάγουν στην αμερικανική αγορά συγκολλημένους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου σε τιμές κάτω του κόστους, επιδιδόμενες δηλαδή σε πρακτικές ντάμπινγκ. 

Όπως μετέδωσε το Reuters το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θέλει να ερευνήσει καταγγελίες για παράνομες επιδοτήσεις των βιομηχανιών από τις κυβερνήσεις. Στο στόχαστρο πέραν της χώρας μας μπαίνουν Καναδάς, Κίνα, Ινδία, Κορέα και Τουρκία. 

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας αναμένονται στις 5 Μαρτίου. Εάν διαπιστωθούν άδικες πρακτικές, σε πρώτη φάση θα βρεθούν στο στόχαστρο οι αμερικανικές εταιρείες, που εισάγουν τους σωλήνες. 

H έρευνα καλύπτει σωλήνες άνθρακα και χαλυβδοσωλήνες διαμέτρου μεγαλύτερης των 16 ιντσών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συνήθως στη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι δε μέρος των 94 υποθέσεων, που η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανοίξει με στόχο να προστατεύσει τις μεταποιητικές βιομηχανίες των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. 

Το υπουργείο Εμπορίου έχει υπολογίσει ότι το 2016 οι εισαγωγές τέτοιου είδους σωληνών από την Ελλάδα ήταν αξίας 70 εκατ. δολαρίων, από την Κορέα και την Τουρκία ανήλθαν στα 150,3 εκατ. και 116,1 εκατ. δολάρια αντίστοιχα, από την Κίνα ήταν ύψους περίπου 139 εκατ. δολαρίων και από την Ινδία 26 εκατ. δολαρίων.

Ανεβάζει τους τόνους της εμπορικής αντιπαράθεσης ο Τραμπ 

Πιστός στο δόγμα  «Η Αμερική Πρώτα» ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, κόντρα στις προειδοποιήσεις ειδικών ότι η στροφή στον προστατευτισμό, πόσο μάλλον ένας εμπορικός πόλεμος θα πλήξει πρώτα από όλα την αμερικανική οικονομία.

Πέραν των ερευνών για ντάμπινγκ, η νέα απειλή, που εξαπολύει ο Αμερικανός πρόεδρος προς τους εμπορικούς εταίρους, που «εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ» είναι η επιβολή «ανταποδοτικού φόρου». Όπως είπε το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να επιβληθεί ακόμη και σε στενούς συμμάχους, εάν αυτοί επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Απέφυγε ωστόσο να αποκαλύψει την όποια λεπτομέρεια για το ύψος του φόρου.

Για ακόμη μία φορά χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε τους ανθρώπους να έρχονται στη χώρα μας, να μας ληστεύουν  και να μας χρεώνουν τεράστιους δασμούς και φόρους και εμείς να μην κάνουμε τίποτα». Ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ «χάνουν τεράστια ποσά» από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και πολλές ακόμη χώρες.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα