Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 15:00
UPD:15:15
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών έστρεψε τους επενδυτές και πάλι στην ασφάλεια του κρατικού ομόλογου. Οι αποδόσεις τόσο των γερμανικών όσο και των άλλων κρατικών ομολόγων οδηγήθηκαν έτσι σε αποκλιμάκωση και οι τιμές ανέκαμψαν.

Αναλυτές, ωστόσο, σημείωναν, πως τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα θα παραμείνουν το προσεχές διάστημα υπό πίεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κινούνται με ταχύτερα των αρχικών εκτιμήσεων βήματα προς πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.  

Η απόδοση του γερμανικού oμολόγου δεκαετούς διάρκειας παρουσιάζει σήμερα πτώση οχτώ μονάδων βάσης, αν και παραμένει σε επίπεδα διπλάσια σε σχέση με εκείνα του περασμένου Δεκεμβρίου (0,307%). 

Ανάκαμψη και για τα ομόλογα της υπόλοιπης Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των περισσοτέρων να υποχωρούν κατά περίπου 2 μονάδες βάσης. 

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ιταλία, η οποία προέβη σε έκδοση ομολόγων, με λήξη το 2020, το 2024 και το 2048, αξίας 7,677 δισ. ευρώ. Αν και η ζήτηση ήταν αρκετά υψηλή, μετά την έκδοση, η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομόλογου αυξήθηκε κατά 2,5 μονάδες βάσης, στο 2,052%, ενώ του 30ετούς ενισχυόταν 4 μονάδες βάσης στο 3,105%.

Υπολογίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν εκδόσεις ύψους 20 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις των οικονομιών του ευρώ. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησαν κοντά στο 2,8% απομακρυνόμενες έτσι ελαφρά από τα υψηλά τεσσάρων ετών, στα οποία είχαν ανέλθει. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα