Ο πληθωρισμός ρίχνει τη σκιά του στις διεθνείς αγορές

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 14:10
UPD:14:14
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Η μάχη ανάμεσα στους επενδυτές, που ποντάρουν στους ισχυρούς ρυθμούς ανάτπυξης της παγκόσμιας οικονομίας και εκείνους που φοβούνται την επιστροφή του πληθωρισμού και τα επιτόκια, συνεχίζεται στις διεθνείς αγορές μετοχών. Το δυναμικό άνοιγμα των αγορών της Κίνας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών δεν ήταν αρεκτό για να ενθαρρύνει τους "ταύρους" στα υπόλοιπα χρηματιστήρια. Στο Τόκιο και στις αγορές της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του ΧΑ, τα ταμπλό κοκκίνησαν και πάλι, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνταν στις 14:00 ώρα Ελλάδος και τα futures της Wall Street, προμηνύοντας πτωτικό ξεκίνημα για τις αμερικανικές μετοχές. 

Στο Χ.Α. o Γενικός Δείκτης παρουσίαζε πτώση 0,4% στις 820,21 μονάδες και την αξία συναλλαγών στα 30,55 εκατ. ευρώ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε 0,35% με τον κλάδο τηλεπικοινωνιών να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις, στον απόηχο των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων της Telenet. Η μετοχή της βελγικής εταιρείας έκανε "βουτιά" 7%. Στο στόχαστρο βρέθηκαν και οι όμιλοι πολυτελών αγαθών, με τον Kerring, ιδιοκτήτη του οίκου Gucci, να καταγράφει πτώση 2,6%, παρά το γεγονός ότι εμφάνισε υψηλότερες των προβλέψεων πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο. Ο ανταγωνιστικός όμιλος LVMH είδε τη μετοχή του να υποχωρεί 1,2%. 

Υπήρξαν πάντως και οι φωτεινές εξαιρέσεις, όπως  ο ταξιδιωτικός κολοσσός TUI, που είδε τη μετοχή του να απογειώνεται 4,6% χάρη στις ισχυρές κρατήσεις για το καλοκαίρι. Η μετοχή του TUI ήταν εκείνη με την καλύτερη επίδοση στον δείκτη FTSE 100, στο Λονδίνο που παρουσίαζε οριακή άνοδο, την ώρα που ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC κατέγραφαν πτώση 0,5%. Απώλειες άνω του 1% είχε το Μιλάνο. 

Νωρίτερα στην Ασία, ο Nikkei 225 στο Τόκιο, αν και αρχικά ενισχύθηκε έως και 1,2%, τερμάτισε με πτώση 0,75% σε χαμηλά τεσσάρων μηνών. Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης επικράτησε κλίμα ευφορίας με τον Σύνθετο Δείκτη να κάνει ενδοσυνεδριακά άλμα έως και 2,2% και να τερματίζει με άνοδο 1%. Παρόμοια η εικόνα στο Χονγκ Κονγκ με τον Hang Seng να ενισχύεται 1,3%. 

Πρωταγωνιστής η στερλίνα στις αγορές συναλλάγματος 

Τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχει ανέλθει στο 3%, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν έξι ετών, πυροδότησαν σενάρια για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και ράλι της στερλίνας. Το βρετανικό νόμισμα ανήλθε ενδοσυνεδριακά έως και τα 1,3924 δολάρια. 

Το αμερικανικό νόξισμα από την άλλη υποχωρούσε έναντι όλων των μεγάλων ανταγωνιστών του. Παρουσίαζε πτώση 0,2% έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού, με την ισοτιμία στα 1,2322 δολάρια ανά ευρώ, ενώ κατέγραφε πτώση 0,3% έναντι του ιαπωνικού, στα 108,285 γιεν ανά δολάριο. Ο Δείκτης Δολαρίου υποχωρούσε 0,4% στις 89,923 μονάδες. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα