Στο limit-down ο χαλκός στη Σαγκάη

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2006 07:07

ΠΤΩΤΙΚΑ, για τρίτη ημέρα, κινήθηκε ο χαλκός στη Σαγκάη και στο ημερήσιο επιτρεπτό όριο του 5%, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η ζήτηση για το μέταλλο υποχωρεί.

Οι χρήστες χαλκού, διστάζουν να αναπληρώσουν τώρα τα αποθέματά τους, περιμένοντας οι τιμές να μειωθούν κι άλλο, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Τα σημάδια για χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως, ωθούν τους επενδυτές να πουλήσουν εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, από πετρέλαιο έως χρυσό, σύμφωνα με τους ίδιους.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου υποχώρησαν στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, έως 3.580 γιουάν, φθάνοντας στα 68.000 γιουάν (8.549 δολ.) ο μετρικός τόνος. Στις 9:54 π.μ., τοπική ώρα, ο χαλκός διαπραγματεύθηκε στα 69.240 γιουάν ο τόνος. Ο χαλκός έχει υποχωρήσει έως 10%, από τα 75.200 γιουάν ο τόνος, στα οποία αναρριχήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου.

Χθες η Γαλλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ανακοίνωσε απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο, τον ίδιο μήνα που η παραγωγή στα εργοστάσια, τα ορυχεία και τις εταιρείες κοινής ωφελείας στις ΗΠΑ, αυξήθηκε με τον ήμισυ του ρυθμού του Ιουνίου. Ο χαλκός που χρησιμοποιείται σε καλώδια και αγωγούς έχει υποχωρήσει 15%, από τον Μάϊο που αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Το νικέλιο, ο ψευδάργυρος και το αλουμίνιο σημείωσαν επίσης απώλειες, από τα επίπεδα ρεκόρ που αναρριχήθηκαν μέσα στο έτος.

Οι επενδυτές, ανησυχούν ότι η ζήτηση του χαλκού ενδέχεται να υποχωρήσει εξ αιτίας της μείωσης των κατασκευών κατοικιών στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο. Η National Association of Realtors των ΗΠΑ, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την κατασκευή κατοικιών την εβδομάδα που πέρασε, λέγοντας ότι η διάθεση κατοικιών ενδέχεται να περιορίσει τις τιμές πώλησής τους για πρώτη φορά μέσα σε 13 χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα