Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι τιμές και στη χθεσινή δημοπρασία ΝΟΜΕ, την πρώτη για τη φετινή χρονιά, καθώς η διαδικασία «έκλεισε» στα 41,45 ευρώ ανά MWh. Έτσι, παρόλο που το νούμερο αυτό απέχει αισθητά από τα 45,2 ευρώ ανά MWh, δηλαδή το ύψος-ρεκόρ που είχε διαμορφώθηκε στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία, είναι αρκετά μεγαλύτερο από την τιμή εκκίνησης των 32,05 ευρώ. Μάλιστα, κανένας συμμετέχων δεν εξασφάλισε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμή μικρότερη από τα 41,15 ευρώ.
Με τη χθεσινή διαδικασία διατέθηκε ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας 400MWh/h, η οποία θα εκχωρηθεί στους δικαιούχους με φυσική παράδοση, μέσα στη χρονική περίοδο από την 1η Μαρτίου 2018 έως την 28η Φεβρουαρίου 2019, μέσω του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ). Στη διαδικασία συμμετείχαν 17 εταιρείες, από τις οποίες οι 16 εξασφάλισαν ηλεκτρική ενέργεια, για να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «παρών» έδωσαν και η Αέριο Αττικής και η ΖενίΘ (πρώην Αέριο Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας).
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι τιμές που διαμορφώθηκαν στη χθεσινή δημοπρασία δεν βοηθούν ουσιαστικά στο περαιτέρω «άνοιγμα» της αγοράς, αφού δεν δίνουν τη δυνατότητα στους προμηθευτές να προσφέρουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια έναντι της ΔΕΗ και έτσι να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες της. Μάλιστα, όπως προσθέτουν, κινούνται στον αντίποδα της τάσης που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο εξωτερικό, όπου κατρακυλούν οι χονδρεμπορικές τιμές.
Συγκυριακοί λόγοι και στρεβλώσεις
Με βάση τα ίδια στελέχη, τα σχετικά υψηλά επίπεδα μπορούν να αποδοθούν και σε συγκυριακούς λόγους, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι μεγάλος εναλλακτικός πάροχος δεν είχε καταφέρει να καλύψει στην προηγούμενη δημοπρασία σημαντικό τμήμα του χαρτοφυλακίου του, με συνέπεια να διεκδικήσει αυτή τη φορά αρκετές ποσότητες.
Επίσης, η ζήτηση μέσω των ΝΟΜΕ ενισχύεται από την παρουσία των δύο νέων «παικτών» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της ΖενίΘ και της Αέριο Αττικής.
Την ίδια στιγμή, πάντως, εκτιμούν πως σημαντικό ρόλο παίζουν και στρεβλώσεις στη εγχώρια αγορά, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα η ηλεκτρική ενέργεια που διατίθεται μέσω των ΝΟΜΕ να μην κατευθύνεται αποκλειστικά στην εγχώρια λιανική. Έτσι, εκτιμούν πως οι τιμές δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν ιδιαίτερα μέσα στην τρέχουσα χρονιά, παρόλο που με τις τέσσερις δημοπρασίες που θα γίνουν φέτος θα εκχωρηθούν ποσότητες-μαμούθ, τουλάχιστον 1.711 MWh/h.
Το νέο πλαίσιο κριτηρίων
Αξίζει να σημειωθεί πως η χθεσινή διαδικασία ήταν η πρώτη που υλοποιήθηκε υπό το νέο πλαίσιο των κριτηρίων για συμμετοχή στις δημοπρασίες. Έτσι, στη δημοπρασία δεν έλαβαν μέρος οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην εμπορία, καθώς προϋπόθεση συμμετοχής είναι η εκπροσώπηση τρίτων πελατών, οι οποίοι καταναλώνουν ενέργεια από το εγχώριο δίκτυο.