Στο «μικροσκόπιο» κύκλωμα εισφοροδιαφυγής στο ΙΚΑ

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2006 16:14

«Η διοίκηση του ΙΚΑ στις 21 Ιουνίου, δηλαδή αμέσως μόλις ενημερώθηκε από μία καταγγελία, έκανε τις κινήσεις και πήρε τις αποφάσεις τις οποίες όφειλε να πάρει. Πριν απ' όλα έδωσε εντολή στις 21 Ιουνίου για να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), το πόρισμα της οποίας ολοκληρώνεται. Βρίσκεται σε προωθημένη φάση. Το δεύτερο που έκανε η διοίκηση του ΙΚΑ ήταν να αναδιαρθρώσει τις θέσεις αυτών των επιτροπών, ορίζοντας περισσότερα άτομα. Το τρίτον, το οποίο έκανε, δύο μέρες μετά στις 23 Ιουνίου, ήταν να ορίσει μια επιτροπή τεσσάρων ατόμων για να μπορέσει να εξετάσει σε βάθος όλες τις περιπτώσεις της τελευταίας δεκαετίας που αφορούν στο χειρισμό αντίστοιχων θεμάτων. Και το τέταρτον, στη βάση και των πορισμάτων που προέκυπταν κατά την πορεία αυτής της υπόθεσης αλλά και άλλων, στις αρχές Αυγούστου αποφασίσαμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, το σύστημα υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών στα δημόσια έργα θα αντικειμενοποιηθεί όπως ακριβώς γίνεται και στα ιδιωτικά έργα. Οταν το πόρισμα της ΕΔΕ θα ολοκληρωθεί να είστε βέβαιοι ότι και θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία και εάν υπάρχουν ευθύνες για πρόσωπα, το πόρισμα θα πάει στον εισαγγελέα».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης σχετικά με καταγγελίες για εισφοροδιαφυγή κατασκευαστικών εταιρειών.

Ο κ. Τσιτουρίδης σε ερώτηση αν θα υπάρξουν κυρώσεις και πρόστιμα για τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση, απάντησε « Αυτονοήτως εάν υπάρξουν ευθύνες. Δε μπορώ να προδικάσω το πόρισμα της ΕΔΕ».

Τέλος, ο κ. Τσιτουρίδης εκτίμησε ότι δεν υπήρξε αργοπορία του μηχανισμού του ΙΚΑ στη διερεύνηση των καταγγελιών.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ιωάννης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι «δε μπορεί να μιλήσει για κύκλωμα», ότι στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα, ότι διερευνώνται περιπτώσεις από το 1996 και αναφέρθηκε επίσης σε άλλες περιπτώσεις ατασθαλιών όπου το ΙΚΑ επέβαλε τελικά ποινές (Πάτρα, Χαλκίδα, υποκατάστημα Ομόνοιας κλπ.). «Στην Πάτρα που το ψάξαμε κάναμε και ανακοινώσεις, απολύσαμε 16 γιατρούς και δεν κάναμε πίσω σε τίποτα. Και όπως θα δείτε έχουμε απολύσει πάρα πολύ κόσμο και πληθώρα ΕΔΕ είναι σε εξέλιξη. Οι ποινές είναι παραδειγματικές. Θα δείτε και στη Χαλκίδα που έγινε η καταγγελία και το έψαξε το Δικαστήριο επέβαλλε ποινή 42 χρόνων φυλάκιση στον υπάλληλο ενώ ο εισαγγελέας είχε ζητήσει τρεις φορές ισόβια. Είναι στον ανακριτή το θέμα παρόμοιο περίπου της Ομόνοιας, είναι στη ΓΑΔΑ τώρα ένα άλλο θέμα που αφορά σπάσιμο κωδικών αριθμών στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις και το χειρίζεται η ΓΑΔΑ με ειδικούς ανθρώπους το πώς σπάσανε οι κωδικοί και έγινε παρεμβολή στα στοιχεία... Κοιτάμε και ορισμένες κλινικές σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας που έχει ανακαλύψει ορισμένα πράγματα σχετικά με παραλυτικές ασθένειες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα