ETE: 385 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Vojvođanska Banka

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2006 16:18
UPD:16:19

Την τελική σύμβαση για την εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) της Vojvođanska Banka a.d. Novi Sad (Vojvođanska) υπέγραψαν σήμερα στο Βελιγράδι οι κ. Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, και Mlađan Dinkić, Υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Η διάθεση της Vojvođanska, για την οποία είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον 11 ευρωπαϊκές τράπεζες, ήταν αποτέλεσμα διαδικασίας δημόσιας προσφοράς εννέα μηνών και αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη πώληση δημόσιας τράπεζας στον τραπεζικό τομέα της Σερβίας μέχρι σήμερα.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΕΤΕ θα καταβάλει στη Δημοκρατία της Σερβίας €360 εκ. σε μετρητά για την εξαγορά ποσοστού 99,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Vojvođanska. Σε συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία, στη συνέχεια η ΕΤΕ θα υποβάλει προσφορά στους μετόχους μειοψηφίας της Vojvođanska με όρους ισότιμους προς εκείνους που συμφωνήθηκαν με τη Δημοκρατία της Σερβίας. Επιπλέον, η ΕΤΕ θα καταθέσει ποσό €25 εκ. σε δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι το Δεκέμβριο του 2007. Ο λογαριασμός αυτός καλύπτει ορισμένες αναμενόμενες εισπράξεις από το χαρτοφυλάκιο επισφαλών δανείων της Vojvođanska, που είναι πλήρως καλυμμένο από σχετικές προβλέψεις, και σε περίπτωση ελλείμματος στις εισπράξεις, το ανάλογο τμήμα του ποσού αυτού θα αποδοθεί στην ΕΤΕ.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η ΕΤΕ ανέλαβε επίσης:

• Να πραγματοποιήσει κεφαλαιακές επενδύσεις ύψους €40 εκ. στην Vojvođanska εντός της επόμενης τριετίας, και

• Να χορηγήσει δάνειο €25 εκ. διάρκειας 7 ετών στο Ταμείο Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Σερβίας με επιτόκια αγοράς.

Σύμφωνα με το μεταβατικό πλαίσιο των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IFRS) που ισχύει στη Δημοκρατία της Σερβίας, η τιμή της εξαγοράς είναι κάτω από 4 φορές η λογιστική αξία της Vojvođanska, όπως αυτή εκτιμάται στο τέλος του Δεκεμβρίου 2006, σύμφωνα με άλλες εξαγορές στην περιοχή.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2006, μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας και της Σερβίας.

Δηλώσεις Αράπογλου

«Με την εξαγορά της Vojvođanska κάνουμε ένα ακόμα βήμα για την επέκταση της παρουσίας μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέσω του εκτεταμένου δικτύου της Vojvo đanska, της ηγετικής της θέσης σε καταθέσεις σε δηνάρια και της ευρείας πελατειακής της βάσης, σε συνδυασμό με την ηγετική θέση της ΕΤΕ στις εργασίες λιανικής τραπεζικής στη Σερβία, καθιστούμε το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί αναγνωρισμένη δύναμη για την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Σερβίας», δήλωσε ο κ. Αράπογλου.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς αυτής, ο Όμιλος της ΕΤΕ θα διαθέτει μία πελατειακή βάση άνω των 11 εκατ. πελατών, θα αριθμεί ένα δίκτυο καταστημάτων 1.317 μονάδων, από τα οποία πάνω από τα μισά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και θα συγκεντρώνει σύνολο δανείων πάνω από €40 δις, από τα οποία 25% στη ΝΑΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Dinkić δήλωσε τα εξής: «Η πώληση της Vojvođanska αποτελεί τη σημαντικότερη διάθεση ελεγχόμενης από το κράτος τράπεζας στη Σερβία μέχρι σήμερα και ακολουθεί χρονικά την επιτυχή πώληση πέντε μικρότερων χρηματοοικονομικών οργανισμών την τελευταία διετία. Η εξαγορά από την ΕΤΕ και οι δεσμεύσεις της για σημαντικές επενδύσεις καταδεικνύουν τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος της Σερβίας και της οικονομίας της γενικότερα».

Παρουσίαση της Vojvođanska Banka

Η Vojvođanska, έκτη σε μέγεθος σερβική τράπεζα από άποψη συνολικού ενεργητικού κατά την 31η Δεκεμβρίου 2005, διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο διανομής στη χώρα. Τον Ιούνιο του 2006, το σύνολο των καταθέσεων πελατών και των δανείων της μετά από προβλέψεις ανερχόταν σε €342 εκ. και €215 εκ. αντίστοιχα, αντιπροσωπεύοντας μερίδια αγοράς περίπου 7% και 4%. Επιπλέον, η Vojvo đanska κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά καταθέσεων σε δηνάρια, με μερίδιο περίπου 11%. Η τράπεζα ιδρύθηκε το 1962, είναι από τις κορυφαίες τράπεζες της Σερβίας και δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς τραπεζικών εργασιών, προσφέροντας ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες, εταιρείες καθώς και στο δημόσιο τομέα.

Το εγχώριο δίκτυο διανομής της Vojvođanska αποτελείται από 175 σημεία πώλησης και εξυπηρετεί πάνω από 625.000 ιδιώτες και 61.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Κατέχει επίσης ηγετική θέση στην έκδοση των καρτών Visa και DinaCard και έχει μερίδιο αγοράς περίπου 10% στις εργασίες εγχώριων και διεθνών πληρωμών της Σερβίας. Τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση της Vojvodjanska ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας, τακτοποιώντας σημαντικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, προχωρώντας σε πλήρη κάλυψη με προβλέψεις των δανείων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Paris Club και το London Club.

Μετά την εξαγορά της Vojvođanska, τα μερίδια αγοράς της ΕΤΕ στις καταθέσεις και στα δάνεια θα ανέρχονται σε περίπου 8% και 6%, αντίστοιχα, γεγονός που της εξασφαλίζει θέση μεταξύ των κορυφαίων τραπεζών. Επιπλέον, με το τοπικό δίκτυο καταστημάτων της, η ΕΤΕ συμπληρώνει την ισχυρή παρουσία της Vojvo đanska στην εύρωστη οικονομικά περιοχή της Vojvodina. Στη Σερβία, η ΕΤΕ ήδη διαθέτει 35 σημεία πώλησης και ηγετική θέση στη λιανική τραπεζική, με μερίδιο αγοράς σχεδόν 5,5% στα υπόλοιπα δανείων.

Ο τραπεζικός τομέας της Σερβίας παρουσιάζει εξαιρετικά ελκυστικές προοπτικές, λόγω της χαμηλής διείσδυσης (τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα αντιπροσωπεύουν ποσοστό 26,1% του ΑΕΠ) ειδικά στη λιανική τραπεζική (8,6%) και της αναπτυξιακής δυναμικής που διαμορφώθηκε λόγω των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα παρουσιάζουν συνολική αύξηση κατά 57,3%, ενώ τα δάνεια λιανικής τραπεζικής κατά 96,2%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα