Στα χαμηλότερα πέντε μηνών το αργό

Μετά την πρόβλεψη της ΙΕΑ για χαμηλότερη κατανάλωση το 2006
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2006 07:02

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα πλέον των πέντε μηνών, διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο, μετά την υποχώρησή του για έβδομη ημέρα, καθώς η International Energy Agency, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια κατανάλωση, επικαλούμενη τον περιορισμό της ζήτησης στις ΗΠΑ.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κυμανθεί στα 84,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, 100.000 βαρέλια λιγότερο της πρόβλεψης του περασμένου μήνα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΙΕΑ.

Εκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, ενδέχεται να δείξει σήμερα ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκονται περίπου 12% υψηλότερα από τον εποχιακό μέσον όρο των πέντε ετών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 63,75 δολ. το βαρέλι, 1 σεντ χαμηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:05 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Σήμερα οι τιμές του είναι 1,1% υψηλότερες από πέρυσι.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,85 δολ., ποσοστό 2,8%, φθάνοντας χθες στα 63,76 δολ. το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 22 Μαρτίου. Το πετρέλαιο υποχώρησε επτά συνεδριακές ημέρες, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2003.

Η ζήτηση πετρελαίου στη Βόρειο Αμερική θα κυμανθεί στα 25,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2006, σύμφωνα με την ΙΕΑ, 100.000 βαρέλια λιγότερη της πρόβλεψης του περασμένου μήνα.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ διατηρήθηκαν στα 330,6 εκατ. βαρέλια την 1η Σεπτεμβρίου, 1,12% υψηλότερα από τον μέσο όρο πενταετίας για τη χρονική περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας της χώρας.

Οι προμήθειες πετρελαίου, σύμφωνα με 14 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, μάλλον μειώθηκαν 2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, καθώς τα διϋλιστήρια μείωσαν τα αποθέματά τους πριν κλείσουν για να προετοιμαστούν για την παραγωγή του χειμώνα.

Οι προμήθειες της βενζίνης μάλλον αυξήθηκαν κατά 200.000 βαρέλια. Μία εβδομάδα πριν διατηρήθηκαν στα 206,9 εκατ. βαρέλια, 4,2%, υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα