«Νέα δυναμική» στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2006 14:18

Για «νέα δυναμική» στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας, Γκεντς Ρούλι.

Αυτό προκύπτει από την υπόσχεση της αλβανικής πλευράς για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στους κλάδους κυρίως των πετρελαίων, των τηλεπικοινωνιών και των κατασκευών, εξέλιξη που όχι μόνον θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, αλλά και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων. «Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία είναι ισχυρή στην Αλβανία και θέλουμε να γίνει ισχυρότερη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούλι, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «κυρίως γραφειοκρατικά προβλήματα», στην επίλυση των οποίων –όπως είπε- επιθυμεί να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί ένα «φιλικό περιβάλλον» για τους επενδυτές.

Από ελληνικής πλευράς αυτή η «νέα δυναμική» δίνεται με τη συμφωνία να συμπεριληφθεί στα αναπτυξιακά προγράμματα η δημιουργία ελληνικού σχολείου στο Αργυρόκαστρο από την Hellenic Aid, καθώς και με την προώθηση της χρονίζουσας κατασκευής του δρόμου Αγ. Σαράντα - Κονίσπολη - Σαγιάδα, στο πλαίσιο επενεργοποίησης του ΕΣΟΑΒ. «Είναι μια υπόθεση που εκκρεμεί πολλά χρόνια», παρατήρησε ο κ. Στυλιανίδης, διευκρινίζοντας ότι «έχουν αναπροσαρμοστεί και ολοκληρωθεί οι μελέτες, έχουν αξιολογηθεί από την ελληνική πλευρά και επίκειται συνάντηση των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να δρομολογηθεί σύντομα η κατασκευή».

«Πολύ καλή», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, τη συνεργασία και στον εμπορικό τομέα, στον οποίο παρατηρείται «αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και αύξηση του ογκου συναλλαγών».

Ενόψει του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Αλβανίας καλλιεργείται ένα κλίμα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αμοιβαίου οφέλους συνεργασία και στις δύο χώρες και οι δύο κυβερνήσεις το έχουν κατανοήσει και πιστεύω ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα