Παράγωγα: Με ανοδικές προσδοκίες επέλεξαν να ξεκινήσουν μια πτωτική εβδομάδα

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 08:14
UPD:08:14

Στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, είχαμε άνοδο των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25 κατά 6%. Σημειώθηκε ωστόσο μεγαλύτερη αύξηση, +11,8%, στις ανοικτές θέσεις των ΣΜΕ του 25άρη. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2228,64 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,50%. Στα options του, ο συνολικός όγκος αυξήθηκε κατά +12,24% από της τέταρτης βδομάδας του 2018, ενώ σε 4 call αντιστοιχούσαν 5 puts.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, αυξήθηκαν παράλληλα με αυτούς στην υποκείμενη αγορά, καταλήγοντας με 16.737 ανοικτές θέσεις από 14.969. Ο μέσος όγκος της σειράς Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε στα 2537 από 2743 ΣΜΕ με μεταβολή -7,5%, ενώ το ενδιαφέρον για τη σειρά Μαρτίου έφερε 587 από 204 συμβόλαια ημερησίως, με 644 από 330 ανοικτές θέσεις. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς, έγιναν στις 2243,00 μονάδες. Οι traders προτίμησαν προ-πορεία 14,25 μονάδων των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς έναντι του 25άρη.

Η θέση μας αναφορικά με την τάση του 25άρη είναι: Το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά στην αρχή της βδομάδας τουλάχιστον θα επιβάλει την τάση και στο ΧΑ. Διεθνώς φαίνεται να συνεχίζεται η διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων.

Σήμερα οι μετοχές των ασιατικών χρηματιστηρίων εμφάνισαν την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε βάθος περισσότερο του ενός έτους. Οι φόβοι από την εμφάνιση ενός αναζωπυρωμένου πληθωρισμού χτύπησαν τα ομόλογα και γέννησαν εικασίες για σφικτότερη νομισματική πολιτική από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.  Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας έχασε -1,7% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα τέλη του 2016.

Τα ΣΜΕ για τον S&P 500 μειώθηκαν κατά -0,3%, μια ασυνήθιστα απότομη κίνηση για τις ασιατικές συναλλαγές για αυτά υποδηλώνοντας περαιτέρω απώλειες στις αγορές των ΗΠΑ αργότερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Τα συμβόλαια για τον Dow υποχώρησαν -0,6%, ενώ τα  futures του FTSE 100 έχασαν -1%.

Οι ασιατικές αγορές καλύφθηκαν από μια κόκκινη θάλασσα, με κάθε τοπικό χρηματιστήριο σε πτώση. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -2,6%, ενώ ο βασικός δείκτης της Αυστραλίας έχασε -1,6% και τα Κινεζικά blue chip υποχώρησαν -0,7%.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ για τις αξίες που ενδιαφέρουν σημείωσε:

«Σε καθοδική εγρήγορση έχουν βρεθεί οι ενασχολούμενοι με τα Παράγωγα ενεργοί Επενδυτές μετά και το χθεσινό αρνητικό σχηματισμό στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Κλείσιμο κάτω από το επίπεδο των 2230 μονάδων ανοίγει την "αυλαία αντιπαράθεσης" των 2200 μονάδων δίνοντας πόντους στο στρατόπεδο των "Bears".

Ο Τραπεζικός Δείκτης, παρά τη βοήθεια από την ανοδική διάσπαση των 2,00 ευρώ, της πρώτης σε εσωτερική δύναμη "κίνησης" του δείκτη με 38,37% μετοχή της ΑΛΦΑ +0,48%, αδυνατεί να εισέλθει εκ νέου μέσα στο ανοδικό κανάλι του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα αποφεύγει επανειλημμένως να αντικρίσει το όριο των 1000 μονάδων. Και εδώ, όπως και στους προηγούμενους δείκτες, ζητείται άμεσα μια βίαιη κίνηση ανοδικής απόδρασης, για να δώσει τη κατάλληλη ώθηση για νέες επενδυτικές επανατοποθετήσεις».

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ για τις Τράπεζες παρατηρούσε: «Οι Τράπεζες ακολουθούν "αγκομαχώντας", αλλά και αυτές έχουν πλησιάσει, ή και ξεπεράσει τα επίπεδα της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Το Χρηματιστήριο ξεκινά πάλι τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, με την πρώτη να αφορά μικρή εταιρεία, ενώ φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα και για το "ταμπλώ", καθώς υπάρχουν διερευνήσεις για νέες εισαγωγές και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Βασική παράμετρος παραμένει η πρόοδος στη λύση των "κόκκινων" δανείων που θα επηρεάσει τα "stress tests" και τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών».

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec τοποθετεί το ζήτημα της αρνητικότητας από την ατμόσφαιρα στα διεθνή χρηματιστήρια: «Η θετική χροιά των "τεστ αντοχής" δεν είχε την αναμενόμενη διάρκεια. Ο Γενικός Δείκτης παρά την επίτευξη των νέων υψηλών 36 μηνών (895,64 μονάδες) την Πέμπτη έδειξε να μην έχει δυνάμεις για να συνεχίσει άμεσα την ανοδική του πορεία. Η Αγορά είναι "φορτωμένη" με γρήγορα και σημαντικά κέρδη σε όλο σχεδόν το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων και η μεταβλητότητα που παρουσιάζουν οι Διεθνείς Αγορές δείχνει να επηρεάζει, πλέον, περισσότερο την Εγχώρια Αγορά.

Οι αγορές φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από τις διακυμάνσεις των ομολόγων, προσαρμόζοντας τα ασφάλιστρα κινδύνου των μετοχών, επηρεάζοντας παράλληλα και το Χ.Α. Η συσχέτιση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η διόρθωση στο εξωτερικό εκτιμάται ότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε διορθωτικό δρόμο ο οποίος έχει σαν πρώτο στόχο την περιοχή των 820 – 830 μονάδων. Πρόκειται για μια αναλογία διόρθωσης που συμπίπτει με το 23,6% της ανόδου που έχει προηγηθεί από τις 700 μονάδες. Στην παρούσα φάση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την αγορά να αποφύγει μια μετριοπαθή - έστω - διόρθωση τιμών, λόγω των υπερβολών που παρατηρούνται σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο, πλέον, χρονικό ορίζοντα στους ταλαντωτές ενώ και ο MACD έχει δώσει σήμα πώλησης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα