ΔΝΤ: Ανεβάζει τον πήχυ για την παγκόσμια ανάπτυξη

Προειδοποίηση για τον πληθωρισμό
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2006 09:51
UPD:10:10

ΠΡΟΣ τα πάνω αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, η αύξηση των επιτοκίων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ συνιστούν απειλές για την οικονομία.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 5,1%, ενώ τον Απρίλιο προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 4,9%.

Για το 2007, ο διεθνής Οργανισμός αύξησε την πρόβλεψή του στο 4,9% από 4,7%.

Σημειώνεται ότι το 2005, η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,9%.

Για τις ΗΠΑ, ειδικότερα, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,4% το 2006, ωστόσο αναθεώρησε προς τα κάτω στο 2,9% την προηγούμενη εκτίμησή του για το ρυθμό ανάπτυξης το 2007.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 2,6%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2%.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμά ότι ενδεχομένως να χρειαστούν και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα