Λατινική Αμερική: Ταχύτερη των προβλέψεων ανάπτυξη, λέει το ΔΝΤ

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2006 11:54

ΜΕ ΤΑΧΥΤΕΡΟ της προηγούμενης πρόβλεψης ρυθμό θα αναπτυχθούν οι οικονομίες της Λατινικής και της Καραϊβικής, αποτέλεσμα της αύξησης των εσωτερικών δαπανών, σε συνδυασμό με τη ζήτηση για εξαγωγές προϊόντων φυσικής παραγωγής, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η Αργεντινή και η Βενεζουέλα θα οδηγήσουν την ανάπτυξη του 4,8% φέτος, όπως αναφέρεται σήμερα στο Web site του ΔΝΤ. Τον Απρίλιο προβλεπόταν ότι η ανάπτυξη θα ήταν 4,3% έναντι ανάπτυξης επίσης 4,3% πέρυσι. Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής να προετοιμαστούν για χειρότερες ημέρες, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής υποχωρούν, τα βασικά επιτόκια δανεισμού αυξάνονται παγκοσμίως και η ζήτηση για επενδύσεις στις πιο επικίνδυνες αναδυόμενες αγορές μειώνεται.

Η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή θα υποχωρήσει 4,2% το επόμενο έτος σύμφωνα με το ΔΝΤ. Φέτος, η οικονομία της Αργεντινής θα αναπτυχθεί 8%, της Βενεζουέλας 7,5%, της Βραζιλίας 3,6% και του Μεξικό σε ποσοστό 4%.

Οι κρατικές δαπάνες τονώνουν την ανάπτυξη από τα υψηλά έσοδα από τις εξαγωγές εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, όπως πετρελαίου και χαλκού, μετά την αναρρίχηση των τιμών τους σε επίπεδα ρεκόρ φέτος.

Ο μέσος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 5,6% το 2006 και στο 5,2% το επόμενο έτος από 6,3% που ήταν το 2005, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.

Παρά την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, οι οικονομίες της Λατινικής Αμερικής υστέρησαν έναντι των άλλων αναδυόμενων αγορών και η περιορισμός της φτώχειας είναι αργός, σύμφωνα με την έκθεση. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής και της Βραζιλίας έχουν ακόμη δημόσιο χρέος που υπερβαίνει το 50% του ΑΕΠ.

Οι παραγωγοί πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής, εκτός της Βραζιλίας, απέτυχαν να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα της ανόδου των τιμών του μαύρου χρυσού εξ αιτίας των χαμηλών επενδύσεων σε υποδομές, που έβλαψαν την παραγωγή, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα