Κόπωση μετά τα... κέρδη

Κοινή συμπεριφορά σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2006 00:01

ΣΗΜΑΔΙΑ κόπωσης εμφάνισαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έπειτα από ένα διήμερο κερδών στην Ευρώπη και ένα τετραήμερο επενδυτικής ευφορίας στη Wall Street, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο πληθωριστικές ανησυχίες σε συνδυασμό με την ανακοίνωση απογοητευτικών εταιρικών κερδοφοριών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη που κατέγραψαν νωρίτερα λόγω αναζωπύρωσης των ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα προκαλέσουν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και των εταιρικών κερδοφοριών.

Τα αμερικανικά blue chips υποχώρησαν έπειτα από ένα κερδοφόρο τετραήμερο, αλλά οι μετοχές εταιρειών του τεχνολογικού τομέα κατόρθωσαν να σταθεροποιηθούν έπειτα από ένα ταραχώδες πρωινό.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 0,05%, στις 1.369,27 μονάδες. Ο δείκτης ήταν χαμηλότερα από το υψηλό της συνεδρίασης των 1.380,23 μονάδων μετά την ανακοίνωση αμερικανικών στοιχείων που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των τιμών στις εισαγωγές και των ισχυρότερων των προσδοκιών λιανικών πωλήσεων.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.907,37 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,02%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.123,85 μονάδες, με απώλειες 0,27%, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.877,20 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,25%.

Το κλίμα στην αρχή της συνεδρίασης ήταν θετικό εν μέσω ενθαρρυντικών εταιρικών ειδήσεων περί συγχωνεύσεων, αλλά στη συνέχεια πολλές μετοχές αντέστρεψαν αρχικά κέρδη.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν εταιρείες από τον τεχνολογικό κλάδο. Η Nokia υποχώρησε κατά 2,1%, η Elcoteq κατά 14% και η Alcatel κατά 2,6%.

Στον αντίποδα, κέρδη 1,6% σημείωσε ο τίτλος της ABN Amro, καθώς κυκλοφόρησε στην αγορά ότι μπορεί να εξαγοραστεί από την Bank of America.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μεταλλευτικές μετοχές λόγω της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων. Η Anglo American ενισχύθηκε κατά 1,7% και η Rio Tinto κατά 0,4%.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 1,22%, κλείνοντας στις 15.942,39 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα