Aπώλειες σημειώνουν οι μεταλλουργίες και οι πετρελαϊκές στην Ευρώπη

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2006 11:17

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι μετοχές των μεταλλουργιών και των εταιρειών ενεργείας στην Ευρώπη, μετά την υποχώρηση των τιμών του χαλκού και τη διαπραγμάτευση του πετρελαίου κάτω από τα 64 δολ. το βαρέλι για τέταρτη ημέρα. Οι μετοχές της Rio Tinto Group και της BP Plc οδηγούσαν την πτώση.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Veolia Environnement SA μετά την μεγαλύτερη αύξηση των κερδών της μεγαλύτερης εταιρείας ύδρευσης στον κόσμο, από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι μετοχές της Fraport AG, της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου της Φραγκφούρτης κινήθηκαν ανοδικά μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση των μετοχών της από την Morgan Stanley.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι δείκτες καθώς οι επενδυτές περιμένουν την έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που ενδέχεται να σηματοδοτήσει περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού, στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ευρώπης.

Ο Dow Jones Stoxx 600 Index σημείωσε άνοδο μικρότερη του 0,1%, φθάνοντας στις 334,88 μονάδες στις 8:08 π.μ.. στο Λονδίνο. Ο Stoxx 50 επίσης σημείωσε άνοδο μικρότερη του 0,1%, ενώ ο Euro Stoxx 50, σημείωσε άνοδο 0,2%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 80 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά πάσα πιθανότητα 0,2% τον περασμένο μήνα. Οι τιμές αυξήθηκαν 0,4% τον Ιούλιο. Ο δομικός πληθωρισμός – εκτός των τροφίμων και της ενεργείας – αυξήθηκα 0,2% για δεύτερο μήνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Χθες, πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ μετά την έκθεση που έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις, εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, αυξήθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ η αύξηση των τιμών εισαγωγής, αναθέρμαναν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη καθώς ανησυχία επικράτησε ότι οι εσωτερικές προμήθειες του μετάλλου θα αυξηθούν μετά τη μείωση της έκπτωσης στον δασμό εισαγωγής στην Κίνα.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 63,16 δολ. το βαρέλι, 6 σεντς χαμηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 75 σεντς, στα 63,22 δολ. το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Μαρτίου. Το πετρέλαιο οδεύει να σημειώσει απώλειες για τρίτη εβδομάδα, καθώς η αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ, ώθησε σε πωλήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα