Μια σειρά αποτυχημένων κινήσεων επιχειρηματικής επέκτασης, κυρίως όσον αφορά υπερτιμημένες εξαγορές, αλλά και οι χαμηλότεροι των προσδοκιών ρυθμοί υλοποίησης έργων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνθέτουν το πλαίσιο της αρνητικής εικόνας που παρουσίασε ο κλάδος των υπηρεσιών Πληροφορικής την τριετία 2001-2003, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat.
Η Hellastat επισημαίνει ότι η θετική συγκυρία της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας, οι πόροι που έχουν δεσμευτεί για την ΚτΠ, διαμορφώνουν θετικό πλέγμα που οδηγεί τον κλάδο σε νέα τροχιά ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος της Πληροφορικής κατέστη ελκυστικός για επενδυτικά κεφάλαια, όπως στην περίπτωση της GIT Ηoldings, η οποία εξαγόρασε μεταξύ άλλων τις LogicDIS και Singular. Στον τομέα της παροχής πρόσβασης στο Ιντερνετ, ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε συνεχή κλιμάκωση αλλά με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς θα υλοποιείται ο στόχος διάδοσης της ευρυζωνικότητας. Αλλά και η τεράστια ρευστότητα της Infoquest μετά την επιτυχή απόσχιση και πώληση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου προϊδεάζει την αγορά για σημαντικές κινήσεις.
Θετική εικόνα παρουσιάζει ο κλάδος για το 2005, με 171 επιχειρήσεις που αναλύονται στη μελέτη της Hellastat, να επιτυγχάνουν μέση αύξηση των πωλήσεων 3,3%, στα 1,1 δισ. ευρώ. Βελτιωμένα αποτελέσματα παρουσιάζει η πλειοψηφία των εισηγμένων στο ΧΑ στους υποκλάδους Τεχνολογίας για την περίοδο που έληξε στις 30/06/2005. Σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ανέρχεται σε € 1,1 δισ. (+20,4% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου).