Ρεκόρ δεκαημέρου

Από ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού
Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2006 00:01

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο του τελευταίου δεκαημέρου τερμάτισαν την τελευταία μέρα της χρηματιστηριακής εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ άμβλυναν τις ανησυχίες για επανάληψη της διετούς εκστρατείας των επιτοκιακών αυξήσεων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, ενώ το ίδιο κλίμα επικράτησε και στη Wall Street.

Τα κέρδη στην Ευρώπη ηγήθηκαν μετοχές του τραπεζικού τομέα εν μέσω ενός κύματος φημολογιών για δραστηριότητα στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 1.373,30 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Σεπτεμβρίου και έκλεισε 1,2% υψηλότερα για την εβδομάδα.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με μηδενική μεταβολή, ανακάμπτοντας από τις αρχικές απώλειες, στις 5.877,00 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,41% στις 5.144,88 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX αυξημένος κατά 0,52% διαμορφώθηκε τελικά στις 5.937,87 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν σε σχέση με τον τιμάριθμο, δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα για τη Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, κάτι που ευνοεί μετοχές και ομόλογα.

Αναλυτικότερα, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ κυμάνθηκαν τον Αύγουστο στο 0,2%, από 0,4% τον Ιούλιο, κυμαινόμενες εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Η Credit Suisse, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και η Allianz, η μεγαλύτερη ασφαλιστική, οδήγησαν την κούρσα ανόδου στο χρηματοοικονομικό κλάδο, που παραδοσιακά είναι ο πλέον ευαίσθητος στις αυξήσεις του κόστους δανεισμού.

Κέρδη αποκόμισε και η Ericsson, καθώς ανακοίνωσε σχέδια αναδιάρθρωσης.

Επίσης η Scania διεύρυνε τα κέρδη αυτή της εβδομάδας, της τάξης του 18%, τονωμένη από τη φημολογία ότι η MAN θα προσφέρει 11,9 δισ. δολάρια για τη σουηδική κατασκευάστρια φορτηγών.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,47% στις 15.866,93 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα