Δεύτερη ημέρα ανόδου για το αργό

Καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2006 07:30

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα μειώσουν την παραγωγή εάν οι τιμές του μαύρου χρυσού επεκτείνουν την υποχώρησή τους πλέον των δύο μηνών.

Ο ΟΠΕΚ που αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, αναθεώρησε προς τα κάτω στις 15 Σεπτεμβρίου, την πρόβλεψη για τη ζήτηση το τέταρτο τρίμηνο του έτους, στα 85,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επικαλούμενος την επίδραση των υψηλών τιμών και τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο ΟΠΕΚ θα μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής εάν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν κάτω από τα 60 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν, Καζέμ Βαζίρι-Χαμανέχ, την εβδομάδα που πέρασε.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, σημείωσε άνοδο έως 37 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 63,70 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 10:35 π.μ. στη Σιγκαπούρη, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 63,50 δολ. το βαρέλι.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει 19% από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. στα οποία είχε αναρριχηθεί στις 14 Ιουλίου. Η πτώση του επιταχύνθηκε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, καθώς εκθέσεις έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης και των άλλων διϋλισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, μετά τη μείωση των πιθανοτήτων να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν από τον ΟΗΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Τα συμβόλαια του Οκτωβρίου υποχώρησαν στα 62,03 δολ. το βαρέλι στις 15 Σεπτεμβρίου, τα χαμηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, από τις 23 Μαρτίου. Εκλεισε στα 63,33 δολ., 11 σεντς υψηλότερα, σημειώνοντας μόλις τη δεύτερη άνοδο μέσα σε 10 ημέρες.

Στο ICE Futures του Λονδίνου το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε άνοδο 12, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 63,45 δολ. το βαρέλι, στις 10:06 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται το τέταρτο τρίμηνο, όταν τα διϋλιστήρια αρχίζουν την παραγωγή πετρελαίου θέρμανσης για τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, σημείωσε άνοδο έως 0,79 σεντ, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στο 1,5829 δολ. το γαλόνι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στις 10:25 π.μ. στη Σιγκαπούρη, διαπραγματεύθηκε στο 1,5790 δολ. το γαλόνι.

Το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε άνοδο 0,87 σεντς, φθάνοντας στο 1,7110 δολ. το γαλόνι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά την υποχώρησή του τις 10 τελευταίες ημέρες της διαπραγμάτευσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα