Πυρ ομαδόν των ηγετών της Ε.Ε. κατά του προστατευτισμού

Νταβός: Κοινή θέση Μέρκελ, Μακρόν, Τζεντιλόνι ενάντια σε πρακτικές απομονωτισμού και εθνικισμού
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 11:37
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Από την έντυπη έκδοση 

Της Νατάσας Στασινού 
[email protected] 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλησαν να αξιοποιήσουν το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για να προειδοποιήσουν κατά της στροφής στον προστατευτισμό, τον απομονωτισμό αλλά και τον εθνικισμό. Στο στόχαστρό τους βρέθηκε, άλλοτε με ευθείες βολές και άλλοτε εμμέσως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα φτάσει σήμερα στο Νταβός για να υπεραμυνθεί της πολιτικής «Η Αμερική πρώτα» στην αυριανή του ομιλία. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θύμισε τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και αναρωτήθηκε εάν έχουμε διδαχθεί κάτι από αυτούς. «Βλέπουμε τον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και σε πολλές χώρες μία ατμόσφαιρα πόλωσης... Έχουμε πραγματικά μάθει κάτι από την Ιστορία ή όχι;» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «η απομόνωση δεν βοηθά κανέναν, ο προστατευτισμός δεν είναι η απάντηση».  

Τη σκυτάλη έλαβε στη συνέχεια ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος, κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, είπε: «Είναι απολύτως κατανοητό και θεμιτό να θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να υπερασπιστούν τους πολίτες τους, τις επιχειρήσεις τους, την οικονομία τους. Το σέβομαι αυτό, αλλά υπάρχουν προφανώς και όρια». Σε δηλώσεις του στο CNBC τόνισε δε πως «εμείς οι Ευρωπαίοι, οι Ιταλοί, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η προστασία των συμφερόντων των Αμερικανών πολιτών δεν μπορεί να σημαίνει αμφισβήτηση των διεθνών εμπορικών σχέσεων». Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο μίγμα «ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου». 

EURONEWS

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έναν «αγώνα δρόμου προς τον πάτο» στο μέτωπο της φορολογίας και του ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ πρότεινε ένα «παγκόσμιο σύμφωνο», με μέτρα που θα απαλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση και ο καπιταλισμός διέρχονται κρίση, καθώς τα οφέλη δεν μοιράζονται σε όλους, παραδέχθηκε ο Γάλλος ηγέτης, σημειώνοντας ωστόσο πως ο προστατευτισμός δεν είναι η απάντηση. Κάλεσε δε τις ΗΠΑ και την Κίνα να συμμετάσχουν στις πολυμερείς προσπάθειες για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. 

Όσον αφορά το όραμά του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μακρόν επεσήμανε την ανάγκη να χαραχθεί μία στρατηγική δεκαετίας, ενώ υπερασπίστηκε ουσιαστικά την ιδέα της ολοκλήρωσης των πολλών ταχυτήτων, βάσει της οποίας τα βήματα βαθύτερης οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης θα γίνουν μόνο από εκείνους που θέλουν και μπορούν. «Εκείνοι στην Ευρώπη που δεν θέλουν να προχωρήσουν μπροστά, δεν θα πρέπει να μπλοκάρουν εκείνους που είναι φιλόδοξοι» είπε χαρακτηριστικά. 

Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί στο θέμα της κλιματικής αλλαγής- έστω και αστειευόμενος. Αναφερόμενος στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες χιονοπτώσεις στο θέρετρο, σχολίασε με χιούμορ πως «θα μπορούσαν να οδηγήσουν κάποιους στο να αμφισβητήσουν την κλιματική αλλαγή» και στρεφόμενος προς τον ιδρυτή του Φόρουμ, τον Κλάους Σβαμπ, πρόσθεσε: «Ευτυχώς δεν προσκαλέσατε φέτος κανέναν που να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την υπερθέρμανση του πλανήτη». Ήταν βεβαίως μία έμμεση αναφορά σε παλαιότερη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια απάτη, που έχουν επινοήσει οι Κινέζοι για να πλήξουν την αμερικανική βιομηχανία. 

Πέραν των Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των ομιλητών, που τράβηξαν τα βλέμματα στη χθεσινή ημέρα, ήταν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τέμερ. Και εκείνος, όπως είχαν κάνει μία ημέρα νωρίτερα οι πρωθυπουργοί της Ινδίας και του Καναδά, έστρεψε τα πυρά του κατά του δόγματος Τραμπ. «Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι τάσεις απομόνωσης κερδίζουν έδαφος. Αν όμως κλειστούμε στον εαυτό μας, μένουμε κλειστοί στις νέες τεχνολογίες, στις νέες ιδέες και σε νέες ευκαιρίες για την επίλυση των κοινών προβλημάτων μας» τόνισε ο κ. Τέμερ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα