Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Σε αλλαγή των δράσεων για την ευρυζωνικότητα οδήγησε τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (ΨΗΠΤΕ) η μη έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του αρχικού σχεδίου για τη διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, με τη μορφή της επιδότησης της ζήτησης για υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό που προωθείται, 300 με 350 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν τον προϋπολογισμό για ένα μεγάλο έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) το οποίο θα αφορά τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών σε περιοχές που θα μείνουν ακάλυπτες έπειτα από τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Θα πρόκειται πιο συγκεκριμένα για τις αποκαλούμενες «λευκές» περιοχές, όπου δεν υπάρχει καθόλου οπτική ίνα, ή «γκρι», στις οποίες η ίνα έχει φτάσει έως τις υπαίθριες καμπίνες.
Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς (NGA) από τους ΟΤΕ, Vodafone και Wind στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για το vectoring, οι οποίες ωστόσο μόνο σε μικρό ποσοστό τους προβλέπουν να φθάσει η οπτική ίνα μέχρι τα κτήρια.
Σχεδιάζεται ακόμη η διάθεση 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ζήτησης υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης στο διαδίκτυο στις επιχειρήσεις μέσω κουπονιού και άλλα 50 εκατ. ευρώ για κουπόνι επιδότησης της δομημένης καλωδίωσης των κτηρίων, δύο δράσεις πάντως που θα πρέπει και πάλι να τύχουν εγκρίσεων από την Ε.Ε. προκειμένου να προχωρήσουν.
Επίσης πρόθεση του ΨΗΠΤΕ αποτελεί η διάθεση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 50 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 5 έτη με τη μορφή κουπονιού ενίσχυσης της ζήτησης, κάτι το οποίο, εφόσον προχωρήσει, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα λειτουργήσει και αν θα έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση επιπλέον υποδομών από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα.
Το προαναφερόμενο ΣΔΙΤ επεκτείνει τη δράση Regional Broadband Extension (RBE) - ευρυζωνικά δίκτυα στην περιφέρεια - προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, η οποία υπήρχε και στο αρχικό σχέδιο (δύναται να θεωρηθεί και ως συνέχεια ανάλογου προγράμματος για τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς στην περιφέρεια που έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του). Για την επιλογή του ιδιωτικού φορέα που θα συμμετέχει θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, αφού προηγουμένως καθοριστούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το ΣΔΙΤ, διαδικασία χρονοβόρα, κάτι που σημαίνει, τουλάχιστον με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί σήμερα το πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.
Οι δράσεις του ΕΣΠΑ οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την Ε.Ε. ως μη επιλέξιμες και κόπηκαν είναι η Superfast Broadband (SFBB) προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, με την οποία προβλεπόταν η ενίσχυση της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες από τους απλούς καταναλωτές, και η Connected Entreprise (CE), αντίστοιχη με την προαναφερόμενη για τις επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.
Ο νέος σχεδιασμός βρίσκεται μάλλον πιο κοντά στα όσα έχουν προτείνει οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναφορικά με την αξιοποίηση των δημόσιων πόρων για την ανάπτυξη των NGA. Πρόσφατα οι διοικήσεις ΟΤΕ, Vodafone και Wind απέστειλαν κοινή επιστολή προς το ΨΗΠΤΕ, στην οποία αφού σημείωσαν την υποστήριξή τους στο Εθνικό Σχέδιο NGA, ζήτησαν να επιδοτηθεί η δομημένη καλωδίωση των κτηρίων καθώς και να διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη δράση Regional Broadband Extension.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην προαναφερόμενη επιστολή, από τις σε εξέλιξη επενδύσεις των παρόχων, στο τέλος του 2019 η κάλυψη θα φτάσει περίπου στο 65% του πληθυσμού, κάτι που συνιστά τεχνολογικό άλμα, αν αναλογιστούμε την ελάχιστη έως μηδενική κάλυψη με ταχύτητες 100Mbps σήμερα.