Ε.Ε. - Μέτρα στήριξης της γεωργίας για τα νησιά του Αιγαίου (2)

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2006 17:50

Συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο υιοθέτησε ειδικά μέτρα στήριξης της γεωργίας για τα νησιά του Αιγαίου.

Οπως δήλωσε ο κ. Μπασιάκος, με την απόφαση αυτή του Συμβουλίου θα χορηγούνται ετησίως ενισχύσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη στήριξη της παραδοσιακής τοπικής γεωργικής παραγωγής, αλλά και για τον εφοδιασμό των νησιών με τρόφιμα και ζωοτροφές.

Στις ενισχύσεις ενδεικτικά αναφέρονται: οι παραδοσιακοί ελαιώνες, το μέλι, οι αμπελώνες για παραγωγή κρασιών Ο.Π.Α.Π, οι πατάτες και ο πατατόσπορος, η μαστίχα Χίου, τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, τα φασόλια, η φάβα και το τοματάκι Σαντορίνης, η αγκινάρα Τήνου, τα εσπεριδοειδή Αιγαίου κ.α.

Ανάλογη τοποθέτηση για τη σημασία των νέων κοινοτικών μέτρων στήριξης των νησιών του Αιγαίου, έκανε και ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αρ. Παυλίδης.

Επιπλέον, ο κ. Μπασιάκος ενημέρωσε το Συμβούλιο για το μέγεθος και τις επιπτώσεις των πυρκαγιών που σημειώθηκαν πρόσφατα σε αρκετές περιοχές της χώρας ζήτησε την εκδήλωση της κοινοτικής αλληλεγγύης και την άμεση λήψη κοινοτικών μέτρων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην ανακούφιση των πληγέντων, στην ανάκαμψη της γεωργικής δραστηριότητας και στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Κατά τη συζήτηση του θέματος της μεταρρύθμισης του αμπελοοινικού τομέα, ο Υπουργός υποστήριξε τη διάθεση των αναγκαίων κοινοτικών πόρων προκειμένου να επιτευχθεί η ορθολογική βελτίωση του αμπελουργικού μας δυναμικού, να στηριχθεί η αγορά, να προβληθούν τα οινικά προϊόντα μας τόσο στο εσωτερικό της Ε.Ε. όσο και στις τρίτες χώρες, να στηριχθούν οι οργανώσεις παραγωγών του κλάδου κ.α. Συγχρόνως, απέκλεισε κατηγορηματικά τη δυνατότητα χρησιμοποίησης πόρων από τις αγορές για δράσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε τη βιώσιμη πορεία του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα