Τι είναι η Έκθεση Συμμόρφωσης και τι ισχύει με τους πλειστηριασμούς

«Κόκκινα» δάνεια: Παιχνίδια με τις λέξεις και τα νούμερα
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 12:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τα επίσημα κείμενα των συμφωνιών δεν περιλαμβάνουν πράγματι ρητή αναφορά στο ακριβές νούμερο των πλειστηριασμών που θα πρέπει να διενεργηθούν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η Έκθεση Συμμόρφωσης εξειδικεύει δίνοντας τον τόνο και τον ρυθμό στον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» τους πλειστηριασμούς για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται τα επίσημα κείμενα των συμφωνιών με τους θεσμούς για να αντικρούσει την πληροφορία ότι επίκεινται 10.000 πλειστηριασμοί φέτος και 40.000 ανά έτος την επόμενη τριετία. Οι αριθμοί, ωστόσο, περιλαμβάνονται στην Έκθεση Συμμόρφωσης στο Πρόγραμμα του ESM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη.

Η Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report), τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές στη «Ν», είναι μια «αξιολόγηση της προόδου στην εφαρμογή του προγράμματος, οι δεσμεύσεις του οποίου, αυτές καθ’ αυτές, περιλαμβάνονται στα κείμενα SMoU (Supplemental Memorandum of Understanding) και TMU (Technical Memorandum of Understanding )».

Ειδικότερα, το απόσπασμα αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στην Έκθεση Συμμόρφωσης περιέχει «background πληροφορίες ως προς την εγκατάσταση, τη λειτουργία και την ικανότητα της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών».

Πιο συγκεκριμένα, τα νούμερα που αναφέρονται εκεί είναι «προβολές και συναγωγές που θα ήταν σε ευθυγράμμιση και προς υποστήριξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Συνεπώς, τα επίσημα κείμενα των συμφωνιών δεν περιλαμβάνουν πράγματι ρητή αναφορά στο ακριβές νούμερο των πλειστηριασμών που θα πρέπει να διενεργηθούν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η Έκθεση Συμμόρφωσης εξειδικεύει δίνοντας τον τόνο και τον ρυθμό στον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» τους πλειστηριασμούς για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο βαθμός στον οποίο οι θεσμοί περιγράφουν επισήμως ως δεσμευτική ή μη δεσμευτική τη συγκεκριμένη αναφορά -σε νούμερο- της Έκθεσης Συμμόρφωσης, στην πράξη, σχετίζεται αναμφίβολα και με τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία οι θεσμοί και δη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκουν σαφώς να οικοδομήσουν κλίμα «success story» στην τελική ευθεία του τρίτου κατά σειρά προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι θεσμοί έχουν λόγο να διευκολύνουν παρά να δυσχεράνουν τη θέση της κυβέρνησης κατά τους χειρισμούς της, συν τοις άλλοις, στο εσωτερικό της χώρας.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι πλειστηριασμοί θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα, όπως άλλωστε αναφέρει ρητά και η απόφαση του τελευταίου Eurogroup, την οποία επικαλείται και το υπουργείο Οικονομικών - οι θεσμοί το επόμενο διάστημα «θα επιβεβαιώσουν ότι εξασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών».

Σημειωτέον, το ποσοστό της συμβολής των πλειστηριασμών –της μητέρας των μαχών- στην επίτευξη του στόχου μείωσης των «κόκκινων» δανείων μέχρι το τέλος του 2019 ανέρχεται στο 30%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα