Mitsubishi, Mitsui: Σημαντική η πτώση των μετοχών

Μετά την ακύρωση άδειας για το venture Σαχαλίνη-2
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006 08:42

ΑΠΩΛΕΙΕΣ σημείωσαν οι μετοχές της Mitsubishi Corp. και της Mitsui & Co., των δύο μεγαλύτερων εμπορικών εταιρειών της Ιαπωνίας, μετά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να ματαιώσει την έγκριση για το venture πετρελαίου και φυσικού αερίου Σαχαλίνη-2, ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Η Sakhalin Energy, διαχειρίστρια του έργου που ανήκει στην Royal Dutch Shell Plc, τη Mitsubishi και την Mitsui, ενδέχεται να περιμένει έξι επιπλέον μήνες, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Ρινάτ Γκιζατούλιν, εκπροσώπου του Ρώσου υπουργού Φυσικών Πηγών, Γιούρι Τρουτνέφ. Οι μετοχές της Mitsubishi υποχώρησαν έως 2,8% και της Mitsui έως 4,1%.

Η κρατική εταιρεία της Ρωσίας, OAO Gazprom, επιδιώκει να αποκτήσει μερίδιο στο venture του οποίου ηγείται η Shell, της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης στη Ρωσία και οι «απειλές» για κλείσιμο ενδέχεται να ισχυροποιήσουν τη διαπραγματευτική της θέση, σύμφωνα με τον Κρεγκ Πένινγκτον της Schroders Plc. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντμίρ Πούτιν, δημιούργησε την Gazprom και την ΟΑΟ Rosneft με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέσχεσε από την OAO Yukos Oil Co. και τα χρησιμοποιεί να επιβεβαιώσει τη σπουδαιότητα της χώρας στις προμήθειες ενεργείας, επεσήμανε ο ίδιος.

Οι μετοχές της Mitsubishi υποχώρησαν έως 60 γιέν, φθάνοντας στα 2.125 γιέν στο Χρηματιστήριο του Τόκυο και διαπραγματεύθηκαν στα 2.155 γιέν στις 11 π.μ. κατά το πρωϊνό μέρος της συνεδρίασης. Οι μετοχές της Mitsui υποχώρησαν έως 63 γιέν, φθάνοντας στα 1.466 γιέν η μία και διαπραγματεύθηκαν έως και τα 1.485 γιέν η μία.

Η Mitsubishi κατέχει το 20% της Sakhalin Energy, η Mitsui το 25% και το λοιπό μερίδιο ανήκει στην Royal Dutch Shell Plc owns the

Ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Τοσιχίρο Νικάϊ, είπε ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο πρέσβη στο Τόκυο.

Η Mitsubishi ζήτησε από την Sakhalin Energy να επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία παράδοσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με αξιωματούχο που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του στο πλαίσιο της πολιτικής της εταιρείας. Το έργο προβλέπεται να αρχίσει τις παραδόσεις LNG το 2008, σύμφωνα με την Shell.

Οι ιαπωνικές εταιρείες κοινής ωφελείας, συμπεριλαμβανομένης της Tokyo Electric Power Co., της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας της Ασίας, έχουν συμφωνίες για αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Σαχαλίνη-2, όπως είναι γνωστό το έργο. Η Tokyo Electric υπέγραψε στις 5 Νοεμβρίου του 2004 συμφωνία για την αγορά 1,5 εκατ. μετρικών τόνων LNG ετησίως.

Το ρωσικό υπουργείου Φυσικών Πηγών, ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή της χώρας, υπεύθυνη της ανάπτυξης πετρελαίου και αερίου, να ακυρώσει την άδεια της Shell, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα