Ζητούμε παρέκκλιση από πρόταση Κανονισμού για το τσίπουρο Τυρνάβου

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006 16:55

«Εδώ και μερικούς μήνες συζητείται σε επίπεδο ομάδας εργασίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. η αναμόρφωση του Καν(ΕΚ) 1576/89 για τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών.

Το "Τσίπουρο Τυρνάβου" σύμφωνα με τον ισχύοντα Καν(ΕΚ) 1576/89 του Συμβουλίου προστατεύεται στο Παράρτημα ΙΙ κατηγορία 6 «Απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής». Στη νέα πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου DS 529/06 για τα αλκοολούχα και ειδικότερα στο Παράρτημα ΙΙΙ με τίτλο Γεωγραφικές Ενδείξεις κατηγορία 6 «Απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής» περιλαμβάνεται η ένδειξη «Τσίπουρο Τυρνάβου» με γεωγραφική καταγωγή την Ελλάδα. Η νέα αυτή πρόταση συζητείται ακόμη σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας στις Βρυξέλλες, της 20ης και 21ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες θα συζητηθούν τα Παραρτήματα του σχεδίου, μεταξύ άλλων, θα διεκδικήσει να συμπληρωθεί το Παράρτημα ΙΙ, σημείο 6 (δ) ως εξής: "Το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής δεν αρωματίζεται, εκτός ορισμένων περιοχών της Ελλάδας που παραδοσιακά γίνεται αρωμάτιση κατά την απόσταξη παρουσία αρωματικών σπόρων γλυκάνισου ή/ και μάραθου"», δηλαδή, ζητείται ως παρέκκλιση για τη χώρα μας, αφού δεν προβλέπεται από την πρόταση κανονισμού, διευκρινίζει ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Καθηγητής Χρήστος Αυγουλάς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα