Κοντά στα χαμηλότερα έξι μηνών το αργό

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2006 07:02

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών, διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την παράταση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ώθησαν κάποια επενδυτικά κεφάλαια να μειώσουν τις επενδύσεις τους.

Το πετρέλαιο σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες σε τέσσερις μήνες, μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, ότι θα δώσει στην ευρωπαϊκή διπλωματία την ευκαιρία να θέσει τέλος στο πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την τέταρτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο. Κυβερνητική έκθεση αργότερα σήμερα, ενδέχεται να δείξει ότι τα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ, που ήδη βρίσκονται πάνω από τον μέσον όρο της περιόδου, αυξήθηκαν κι άλλο τον μήνα που πέρασε.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 61,78 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 10:03 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια που λήγουν σήμερα, υποχώρησαν 2,14 δολ. ποσοστό 3,4%, φθάνοντας στα 61,66 δολ. το βαρέλι χθες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Μαρτίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση, από τις 15 Μαΐου.

Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Νοεμβρίου, διαπραγματεύθηκαν στα 62,25 δολ. το βαρέλι, 8 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά τη χθεσινή τους υποχώρηση κατά 3,7%.

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ πρότεινε την αναστολή των σχεδίων για επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, εάν η ισλαμική δημοκρατία αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Οι ΗΠΑ συμφωνούν με την γαλλική στρατηγική και θα έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη στιγμή που το Ιράν σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου», δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους. «Οι ΗΠΑ δεν έχουν αντίρρηση στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενεργείας από το Ιράν», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στο 1,5090 δολ. το γαλόνι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά την υποχώρησή της 4,8%, στο 1,5038 δολ. το γαλόνι χθες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Φεβρουαρίου.

Το πετρέλαιο θέρμανσης διαπραγματεύθηκε στο 1,6980 δολ. το γαλόνι, μετά την υποχώρησή του 2%, στο 1,6916 δολ. το γαλόνι χθες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα