Inditex: 20% υψηλότερα κέρδη το α' εξάμηνο

Αποτέλεσμα της δημιουργίας νέων καταστημάτων Zara, Bershka και Massimo Dutti
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2006 10:26

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 20%, σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων της Ευρώπης, Inditex SA, μετά τη δημιουργία περισσοτέρων καταστημάτων με το σήμα Zara και Bershka σε όλη την Ευρώπη.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 294,6 εκατ. ευρώ (373 εακτ. δολ.) το εξάμηνο που έληξε στις 31 Ιουλίου, από 246,2 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στην Ισπανία. Συνολικά 10 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ήταν 288,3 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της Inditex αυξήθηκαν 23%, φθάνοντας τα 3,48 δισ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση 5% στα καταστήματα που άνοιξε πέρυσι.

Η εταιρεία έχει σχεδόν τριπλασιάσει τον αριθμό των καταστημάτων της τα έξι τελευταία χρόνια, σε περισσότερα από 2.900 καταστήματα. Τα Zara, πουλούν ενδύματα σε πολύ χαμηλές τιμές, όπως και τα Bershka, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε κορίτσια από 13 έως 19 χρονών. Τα καταστήματα της εταιρείας Massimo Dutti πουλούν ενδύματα κυρίως και εργαζόμενες.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 3 σεντς, φθάνοντας χθες στα 34,67 ευρώ η μία στη Μαδρίτη. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 26%, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη 8% των μετοχών της ανταγωνίστριάς της, της σουηδικής Hennes & Mauritz AB.

Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη, σημείωσαν αύξηση 17%, φθάνοντας στα 605 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα της Inditex, υπερβαίνουν τα τελευταία έξι τρίμηνα τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, ενώ οι πωλήσεις της, είναι υψηλότερες των πωλήσεων της H&M τα συνεχόμενα 10 τρίμηνα. Η H&M θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του εννεαμήνου έως και τον Αύγουστο, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Περίπου το ήμισυ των πωλήσεων της Inditex προέρχεται από την αγορά της Ισπανίας, η οικονομία της οποίας συγκαταλέγεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων της Ευρώπης. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει φέτος τον μέσον όρο οικονομικής ανάπτυξης των χωρών μελών της Ευρωζώνης, για δωδέκατο συνεχόμενο έτος.

Η Ιnditex, της οποίας άλλες κύριες ευρωπαϊκές αγορές είναι αυτή της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, σχεδιάζει να ανοίξει από 410 έως 490 καταστήματα έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο των 4.000 καταστημάτων μέχρι τα τέλη του 2009.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα