Έξοδος με εποπτεία

Μηνύματα αποτροπής εφησυχασμού και καλλιέργεια εδάφους
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 15:45
UPD:16:00
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Τη βασική αρχή που θα διέπει την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018 φανερώνουν σταδιακά με διαδοχικές παρεμβάσεις, εντός και εκτός συνόρων, παράγοντες που συμμετέχουν στη χάραξη οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Τον κίνδυνο ενός νέου «δημοσιονομικού παραστρατήματος» επεσήμανε με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σχεδόν ταυτόχρονα με τη δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος έκανε λόγο για ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Λίγο πριν, η Τράπεζα της Ελλάδος μιλούσε για ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ωστόσο, υπό την επισήμανση ότι παραμένει ευάλωτο, χτυπώντας «καμπανάκι» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την εξάρτηση από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας ELA.

Σημειωτέον, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχει εισηγηθεί την προληπτική γραμμή στήριξης ως εργαλείο -του ESM- που θα διασφαλίσει την Ελλάδα κατά την προσπάθεια βιώσιμης επιστροφής στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 ·η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα συνοδεύεται από τη δέσμευση του ελληνικού κράτους σε περαιτέρω οικονομικά μέτρα.

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται δυσχεραίνουν τη στρατηγική του Μαξίμου που αποσκοπεί στη διάδοση του μηνύματος περί «καθαρής εξόδου» από το πρόγραμμα, ως του κεντρικού αφηγήματος στις επόμενες εκλογές.

Την πρόθεση αυτή φαίνεται να έχουν εντοπίσει τόσο ο ξένος παράγοντας όσο και η τεχνοκρατική πτέρυγα της κυβέρνησης, εξ ου και τα «καμπανάκια» εν μέσω της συζήτησης για την επόμενη μέρα του προγράμματος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα