Ε.Ε. - Πρόταση μεταρρύθμισης του καθεστώτος ενίσχυσης των μπανανοπαραγωγών

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2006 16:46

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη ριζική μεταρρύθμιση του καθεστώτος ενίσχυσης των παραγωγών μπανανών στην Ε.Ε. Σημειώνεται ότι οι μπανάνες που παράγονται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιπροσωπεύουν το 16% του συνολικού κοινοτικού εφοδιασμού. Οι μπανάνες αυτές παράγονται σε απόκεντρες περιοχές (Καναρίους Νήσους, Γαλλικά Υπερπόντια Διαμερίσματα της Γουαδελούπης και της Μαρτινίκας, Αζόρες και Μαδέρα) που βρίσκονται σε τροπικές ή ημιτροπικές ζώνες, εκτός από μια μικρή ποσότητα (κάτω από 2% συνολικά) που παράγεται στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ηπειρωτική Πορτογαλία.

Αναλυτικότερα, με τη σημερινή πρότασή της η Επιτροπή προτείνει την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος ενίσχυσης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ), το οποίο αποζημιώνει τους παραγωγούς για την πτώση των τιμών. Το καθεστώς αυτό θα αντικατασταθεί μεταφέροντας πιστώσεις στο καθεστώς POSEI το οποίο θα καταστεί το βασικό κανονιστικό μέσο για τις μπανάνες που παράγονται στις άκρως απόκεντρες περιοχές. Το POSEI χορηγεί κονδύλια για τη γεωργική παραγωγή στις άκρως απόκεντρες περιοχές και παρέχει στα σχετικά κράτη μέλη τη δυνατότητα να αποφασίζουν για την κατανομή των πιστώσεων.

Προτείνεται η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος POSEI κατά 278,8 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμπεριληφθεί το σύνολο της κοινοτικής ενίσχυσης για τους παραγωγούς μπανανών στα εν λόγω προγράμματα από την 1η Ιανουαρίου 2007. Κατόπιν αίτησης των κρατών μελών παραγωγής, η ενίσχυση αυτή θα χορηγηθεί στις περιοχές παραγωγής σύμφωνα με την κατανομή του 2000: 50,4% για την Ισπανία, 46,1% για την Γαλλία, 3,1% για την Πορτογαλία και 0,4% για την Ελλάδα.

Οσον αφορά την Ελλάδα, την ηπειρωτική Πορτογαλία και την Κύπρο, δεν είναι πλέον αναγκαίο να προβλεφθεί ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για τις μπανάνες. Τα κράτη μέλη θα καθορίσουν τα ποσά αναφοράς και τα επιλέξιμα εκτάρια στο πλαίσιο του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης βάσει της κατάλληλης αντιπροσωπευτικής περιόδου για την αγορά μπανανών. Προτείνεται να αυξηθούν τα εθνικά ανώτατα όρια για την Ελλάδα και την Πορτογαλία κατά 1,1 εκατ. ευρώ και 0,1 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως. Η χορήγηση συμπληρωματικών πιστώσεων προτείνεται επίσης για την εφαρμογή του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης στην Κύπρο, όταν η παραγωγή μπανανών θα ανέλθει σε 10.000 τόνους. Το εν λόγω συμπληρωματικό ποσό θα καταβληθεί σταδιακά από το 2009 και θα φθάσει μέχρι 3,4 εκατ. ευρώ το 2013.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα