Ιαπωνία: 96% η διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2006 07:42

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση σημείωσε το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας τον Αύγουστο, καθώς οι εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε περίπου μια δεκαετία, ωθώντας την ανάπτυξη των εξαγωγών.

Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε 96%, φθάνοντας στα 200,5 δισ. γιέν (1,7 δισ. δολ.) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομίας της χώρας στο Τόκυο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 17,7%, περισσότερο από τις προβλέψεις των 13 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν 16,3%.

Η Toyota Motor Corp., η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, αναθεώρησε χθες προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα κέρδη της μετά την έντονη ζήτηση των αυτοκινήτων της στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με το αδύναμο γιέν. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων αποτέλεσαν το 23% της ανάπτυξης των εξαγωγών της Ιαπωνίας, καθώς η ζήτηση στις ΗΠΑ για οικονομικά σε καύσιμα αυτοκίνητα, αναρριχήθηκε 49%, τα μέγιστα από το 1997.

Οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν 16,1%, περισσότερο από το 9,4% που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές, καθώς το πετρέλαιο και το κόστος των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής αυξήθηκαν. Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο που καταναλώνει.

Το πλεόνασμα ήταν χαμηλότερο της πρόβλεψης των 35 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στα 480 δισ. γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα