Hospira: Συμφωνία 2 δισ. δολ. για την εξαγορά της Mayne Pharma

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2006 08:21
UPD:15:58

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Mayne Pharma Ltd., αντί του ποσού των 2 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετρητά, έκλεισε η Hospira Inc., η προμηθεύτρια νοσοκομείων, που διαχωρίστηκε από την Abbott Laboratories, προσθέτοντας φάρμακα στην Ευρώπη, για να καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αντιγράφων ενέσιμων σκευασμάτων στον κόσμο.

Η Hospira θα καταβάλει 4,10 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, 32% περισσότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Mayne Pharma στις 18 Σεπτεμβρίου. Οι μετοχές της τελευταίας αναρριχήθηκαν σήμερα στα 4,26 δολ. Αυστραλίας η μία, καθώς εικάζεται ότι θα γίνει και υψηλότερη προσφορά για την εξαγορά της.

Η εξαγορά θα δώσει στην Hospira, την υπ'αριθμόν ένα εταιρεία παραγωγής ενέσιμων αντιγράφων φαρμάκων της Ευρώπης, μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά αντιγράφων φαρμάκων, η οποία προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2010. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της, Κρίστοφερ Μπέγκλευ, πιέζεται να επαναφέρει την κερδοφορία και να αποσπάσει κομμάτι από την τιμή της μετοχής, η οποία έχει υποχωρήσει φέτος 12%.

Οι μετοχές της Mayne Pharma, που έχει τις ρίζες της σε φαρμακείο που ιδρύθηκε στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας το 1845, σημείωσαν άνοδο έως 37%, φθάνοντας στα 4,26 δολ. Αυστραλίας η μία. Στη 1:41 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, διαπραγματεύθηκαν στα 4,18 δολ. Αυστραλίας η μία.

Η Hospira, έχει σύμβουλο την Morgan Stanley, ενώ η Merrill Lynch & Co. είναι ο σύμβουλος της Mayne Pharma.

Η παγκόσμια αγορά αντιγράφων φαρμάκων, σήμερα ύψους 58 δισ. δολ., ενδέχεται να αναπτυχθεί στα 100 δισ. δολ. έως το 2010, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς, Datamonitor

Οι συγχωνεύσεις στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων έχουν αγγίξει φέτος τα 49,3 δισ. δολ. από 40 δισ. δολ. την ίδια χρονική περίοδο το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

H Barr Pharmaceuticals Inc. είναι έτοιμη να αγοράσει την Pliva d.d., τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ανατολικής Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση της Actavis Group αυτήν την εβδομάδα, ότι δεν θα αυξήσει την προσφορά των 2,5 δισ. δολ. θέτοντας τέλος στη διαμάχη τριών μηνών.

Οι επενδυτές θα ψηφίσουν για την προσφορά της Hospira τον Δεκέμβριο. Η έγκρισή της απαιτεί το 75% των ψήφων. Η συμφωνία, θα είναι η μεγαλύτερη στη βιομηχανία υγείας της Αυστραλίας μέσα σε επτά χρόνια, από τότε που το Bloomberg άρχισε να συλλέγει ανάλογα στοιχεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα