Συνεργασία ΔΕΗ και GE Power

Σε Ελλάδα, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 17:05
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν η ΔΕΗ και η General Electric Power (μέσω της GE Power Services Business με έδρα το Μπάντεν της Ελβετίας), με σκοπό τη διερεύνηση της σύμπραξης των δύο εταιρειών για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης, μίσθωσης, εκπαίδευσης, διάγνωσης βλαβών και επιδιόρθωσης εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σε βιομηχανίες. Η συνεργασία αφορά την Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Στον παραπάνω εξοπλισμό συγκαταλέγονται οι αεριοστρόβιλοι, οι ατμοστρόβιλοι, οι γεννήτριες και οι λέβητες, ενώ δυνητικοί πελάτες θα μπορούν να είναι και ανάδοχοι έργων Μελέτης - Προμήθειας - Κατασκευής (EPC).

Οι δύο επιχειρήσεις θα συστήσουν μία κοινή ομάδα με αντικείμενο τον καταμερισμό του έργου και των αντίστοιχων ευθυνών, την περιγραφή των ευκαιριών, καθώς και τη δημιουργία μιας πρότασης για το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο. Η επιδιωκόμενη συνεργασία μπορεί να βελτιώσει τις υφιστάμενες πρακτικές συντήρησης μέσω συνεργειών που θα αξιοποιήσουν οι δύο εταιρείες. Υπενθυμίζεται πως η GE είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως κατασκευαστής στροβιλομηχανών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε και το τμήμα της εταιρείας Alstom που δραστηριοποιείται στην κατασκευή εξοπλισμού ηλεκτροπαραγωγής. Στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή υπάρχει ήδη εγκατεστημένος μεγάλος αριθμός εξοπλισμού της εταιρείας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά την αμέσως επόμενη περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ αντίστοιχα διαθέτει σημαντικό αριθμό μηχανών GE και Alstom, κυρίως στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της στο διασυνδεδεμένο σύστημα, αλλά και σε μικρότερης ισχύος μονάδες στα νησιά. Κατά συνέπεια, έχει συσσωρευμένη μεγάλη εμπειρία, τόσο για τη λειτουργία όσο και για τη συντήρηση αυτού του εξοπλισμού.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι πως μέσα από αυτή τη συνεργασία θα αναπτυχθούμε περαιτέρω επιχειρηματικά σε πολλαπλά πεδία στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία και τους ανθρώπους μας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης. «Ο στρατηγικός στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για περαιτέρω οργανική ανάπτυξη στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσα σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού, διαφάνειας και θεσμικής συμμόρφωσης», ανέφερε από την πλευρά του ο Michael Rechsteiner, αντιπρόεδρος της GE Power Services Europe Division.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα