Από την έντυπη έκδοση
Χωρίς καμιά αναφορά σε χρονοδιαγράμματα, το ΤΑΙΠΕΔ στο Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα που δημοσιοποίησε χθες αναφέρεται στις διαδικασίες που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ άλλων του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, την πώληση του Ελληνικού και των ακινήτων στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου. Συγκεκριμένα:
- ΟΤΕ: Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος (Credit Suisse, Piraeus Bank) θα αξιολογήσει τις εναλλακτικές επιλογές για την πώληση του 5% των μετοχών του και θα υποβάλει σχετική πρόταση προς το ΤΑΙΠΕΔ (Φάση Προετοιμασίας). Μετά από απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα εκτελέσει τη συναλλαγή.
- ΕΥΔΑΠ: Για την πώληση του 11% των μετοχών αναφέρονται ως εκκρεμότητες η αξιολόγηση από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο των εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης και επιλογή βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης, η αναθεώρηση και χρονική επέκταση της υφιστάμενης Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας, η αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας, καθώς και ο προσδιορισμός της τιμολογιακής πολιτικής και του κόστους της παροχής υπηρεσιών ύδατος.
- Ελληνικό: Αναφέρονται μια σειρά από εκκρεμότητες, όπως είναι η αναμόρφωση νομοθετικού πλαισίου και η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο, η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τη χωροθέτηση και την πολεοδόμηση των περιοχών ανάπτυξης και πολεοδόμησης καθώς και για τη γενική διάταξη του Μητροπολιτικού Πάρκου, η σύσταση Φορέα Διαχείρισης των Ελεύθερων και Δημόσιων Χώρων και Εγκαταστάσεων και η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων από την έκταση.
- Αφάντου: Η υλοποίηση Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης με τους επενδυτές και η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, αναφέρονται ως εκκρεμότητες για τα ακίνητα στην Αφάντου. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για δύο ακίνητα και το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανακοινώσει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την επιλογή των αναδόχων από τον Ιούλιο του 2014.
- Λιμάνια: Με παραχωρήσεις δικαιώματος εκμετάλλευσης συγκεκριμένης ή συνδυασμένων λιμενικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών των λιμανιών θα γίνει η εκμετάλλευση των 10 Οργανισμών Λιμένων που είναι στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών των παραχωρήσεων οι 10 Οργανισμοί Λιμένος θα μεταβιβαστούν στην ΕΔΗΣ.
Οι Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των αντίστοιχων λιμανιών έως το 2042, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και μικρότερο για την Ηγουμενίτσα και το Βόλο. Επίσης, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και για τα λιμάνια της Αττικής όπως είναι η Ελευσίνα, το Λαύριο και πιθανώς και το λιμάνι της Ραφήνας.
Όσον αφορά τον ΟΛΠ, η μεταβίβαση του 51% των μετοχών στην Cosco έχει ολοκληρωθεί και μόλις γίνουν και τα έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας στον κινεζικό όμιλο θα μεταβιβαστεί το επιπλέον ποσοστό 16%, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco.
Τέλος, για τον ΟΛΘ αναμένεται μέσα στους πρώτους μήνες του 2018 να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ στην κοινοπραξία των εταιρειών Deutsche Invest Equity Partners GmbH - Belterra Investments Ltd - Terminal Link SAS.
- Μαρίνες: Να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί παραχώρησης των μαρινών μέσα στο 2018 φιλοδοξεί το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τις 17 μαρίνες που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την αξιοποίησή τους. Τον «χορό» αναμένεται να ανοίξει η μαρίνα της Πύλου όπου αναμένονται δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2018 και για την οποία μέχρι σήμερα έχει δείξει ενδιαφέρον τουλάχιστον ένας υποψήφιος επενδυτής. Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως αναμένεται να συγκεντρώσει η μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας, αυτή του Αλίμου. Διαθέτει 1.246 θέσεις για σκάφη μέχρι και 45 μέτρα, καθώς και χερσαία ζώνη έκτασης 210 στρ. με δυνατότητα συνολικής δόμησης 18.520 τμ. χρήσεων Τουρισμού-Αναψυχής, όπου ήδη σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. Για τη μαρίνα Αλίμου υπάρχει εκφρασμένο ενδιαφέρον από τουρκικούς ομίλους, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν και «ελληνικές» συμμετοχές εφόσον ξεπεραστούν όλα τα «εμπόδια» που θέτουν φορείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη λειτουργία της.
Εγνατία: Προς παράταση
Σε παράταση περίπου τριών εβδομάδων της ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατία Οδός Α.Ε., που είχε οριστεί για τις 26 Ιανουαρίου, προσανατολίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, μετά από αίτημα που φέρονται ότι έχουν διατυπώσει ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Πρόκειται για ακόμα μία αναβολή στις διαδικασίες παραχώρησης της Εγνατίας, την πολλοστή εδώ και 4,5 χρόνια που ο αυτοκινητόδρομος «βγήκε» προς πώληση στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. Βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος, μέχρι τις 15-20 Φεβρουαρίου οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα κληθούν να δηλώσουν ένα πρώτο ενδιαφέρον, προκειμένου μέσα στον Μάιο να κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές και το φθινόπωρο να έχει προκύψει ο ανάδοχος, που πιθανώς θα είναι κοινοπραξία εταιρειών. Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν η «Ν», ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία έχουν δείξει οι μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί ελληνικοί όμιλοι (J&P Άβαξ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), αλλά και όμιλοι από Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία - κάτι που βέβαια μένει να μετουσιωθεί σε δεσμευτική οικονομική προσφορά. Η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας, κάτι που σημαίνει ότι εάν οι προσφορές κινηθούν κάτω από τα 600-700 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.
Ενεργειακά
Η εν εξελίξει διαδικασία πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ περιγράφεται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, όπου αναφέρεται πως μετά την ανακήρυξη του πλειοδότη θα ακολουθήσει η έγκριση της συναλλαγής από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και σύμβασης μετόχων, ώστε, μετά την έγκριση από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, να υλοποιηθεί η μεταβίβαση μετοχών και το οικονομικό κλείσιμο. Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, όπου το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,5% των μετοχών, ο στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος (Goldman Sachs, NBG Securities) θα υποβάλει επενδυτική εισήγηση στο ΤΑΙΠΕΔ ως προς τη βέλτιστη μέθοδο αξιοποίησης (Φάση Ι). Στη συνέχεια, ο σύμβουλος θα ενεργήσει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την υλοποίηση της προκρινόμενης μεθόδου αξιοποίησης (Φάση ΙΙ), εφόσον ολοκληρωθεί η Φάση Ι και εφόσον ληφθεί απόφαση από το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ.
Αναφορικά με το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, στο ADP αναφέρεται πως θα επιλεγεί στρατηγικός σύμβουλος, όπως και ότι το Ταμείο θα αξιολογήσει τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές αξιοποίησης του μετοχικού «πακέτου». Τέλος, για την αξιοποίηση του 65% της ΔΕΠΑ, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, έχουν επιλεγεί ως σύμβουλοι η Τράπεζα Πειραιώς και η Kantor Consulting.