Aλλάζει και πάλι το μίγμα επενδυτών για την Εθνική Ασφαλιστική

Exin: Η είσοδος των PIMCO και Berkshire Hathaway «ξεκλειδώνει» την πώληση του 75% της εταιρείας
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 12:23

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται ακόμη και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Νένας Μαλλιάρα
[email protected]

Κοντά στην οριστικοποίησή της φαίνεται να είναι η πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ύστερα από εκκρεμότητα μηνών. 
Αν και σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», δεν έχει υποβληθεί ακόμη στην Τράπεζα της Ελλάδος ολοκληρωμένος φάκελος από τους αγοραστές ώστε να καταβληθεί το τίμημα και να εγκριθεί η πώληση του 75% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, έχουν συντελεστεί κινήσεις αναδιάρθρωσης του επενδυτικού σχήματος που εγγυώνται την καταβολή του συμφωνηθέντος τιμήματος των 718 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο σχήμα των αγοραστών προστέθηκαν οι θεσμικοί επενδυτές PIMCO και Berkshire Hathaway (του Warren Buffet), οι οποίοι θα καλύψουν την ελλιπή, σε σχέση με τη δέσμευση που είχαν αναλάβει, συμμετοχή των J. Calamos και J. Koudounis. Κατόπιν αυτού, οι δύο Ελληνοαμερικανοί επενδυτές θα υποβιβαστούν σε limited partners της Exin από management partners αρχικά. Αντιθέτως, ο τρίτος εταίρος του επενδυτικού σχήματος M. Fairfield ενισχύει τον ρόλο του, δεδομένου ότι χειρίστηκε ο ίδιος προσωπικά με επαφές του στην Αθήνα το ζήτημα της καθυστέρησης υποβολής στοιχείων του φακέλου από πλευράς Exin και την ανησυχία από πλευράς ΤτΕ.

PIMCO και Warren Buffet φέρονται να είναι μεταξύ των χρηματοδοτών της Exin Group για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, κάτι που επιβεβαιώνεται από πλευράς Exin. Περαιτέρω, η Exin επιβεβαιώνει ότι υπάρχει δέσμευση και από την EBRD για τη χρηματοδότηση του σχήματος που θα εξαγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έχει υποδείξει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, αφού αγοραστεί από την Exin Partners, να περάσει στην ομπρέλα της Exin Holdings, η οποία εδρεύει στην Ολλανδία.

Η ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής σχεδιαζόταν να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2017 προκειμένου να ενισχύσει τον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας εν όψει των stress tests. Όπως ανέφεραν πηγές από την Εθνική Τράπεζα, το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο η συναλλαγή βρισκόταν στον «αέρα», δεν υπήρχε καμία ανησυχία από την καθυστέρηση υποβολής φακέλου, αφού το deal θα είχε περιθώριο να ολοκληρωθεί μέχρι και τον Μάρτιο 2018. 

Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε διαμορφωθεί στα 718 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε εταιρική αξία ύψους 958 εκατ. ευρώ, υπό τον όρο της τελικής έγκρισης των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών. 

Η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει μερίδιο 25% στην Εθνική Ασφαλιστική, η οποία θα παραμείνει ο αποκλειστικός φορέας τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Τράπεζας βάσει της δεκαετούς συμφωνίας συνεργασίας για τα προϊόντα ασφάλισης ζωής, αποταμίευσης και ζημιών που συνοδεύει τη συμφωνία της πώλησης της θυγατρικής της ΕΤΕ. 

Πλέον, με τις φημολογούμενες ανακατατάξεις στο σχήμα των επενδυτών και με την είσοδο PIMCO και Berkshire Hathaway, η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίησή της, ενδεχομένως ακόμη και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι η πώληση και η επίπτωση της συναλλαγής στο σταθμισμένο έναντι κινδύνου ενεργητικό, αλλά και στα κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας θα συνυπολογιστούν στη Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP) και άρα στα δεδομένα της τράπεζας για το stress test. 

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική στο εννεάμηνο του 2017 είχε αύξηση της κερδοφορίας της κατά 85,9%, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 65,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Στην ίδια περίοδο, η συνολική παραγωγή της εταιρείας ανήλθε σε 449,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 12,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα