250 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της μετεξέλιξης του INTERREG

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2006 18:18

Τη σύσταση Συμβουλίου Υφυπουργών από τα κράτη του «Στόχου 3», νέας τεχνικής γραμματείας, αλλά και ανοιχτού ηλεκτρονικού δικτύου, με στόχο την καλύτερη προώθηση της Ευρωπαϊκής Χωρικής Συνεργασίας, πρότεινε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας.

Η Ευρωπαϊκή Χωρική Συνεργασία αποτελεί τον «Στόχο 3» του Γενικού Κανονισμού της Ε.Ε για τη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013 και αφορά τις χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ιταλία, Κύπρο και Τουρκία.

Ο «Στόχος 3» αποτελεί στην ουσία μετεξέλιξη της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG. Ο προϋπολογισμός του για την Ελλάδα είναι 186 εκατ. ευρώ (150 εκατ. αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία και 36 εκατ. τα διακρατικά προγράμματα). Αν συνυπολογιστούν και οι πρόσθετοι πόροι που θα τον στηρίξουν, ο συνολικός προϋπολογισμός του «Στόχου 3» διαμορφώνεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Ο διευθυντής της Γραμματείας Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της ΠΓΔΜ, Ντράγκαν Τίλεφ, εκτίμησε ότι τα τεχνικά προβλήματα, που είχαν ανακύψει στην υλοποίηση των προγραμμάτων του INTERREG θα ξεπεραστούν τις επόμενες εβδομάδες ενώ επισήμανε πως έμφαση δίδεται στις μεταφορές και στα περιβαλλοντικά έργα, που αφορούν τις λίμνες Πρεσπών-Δοϊράνης, αλλά και τον ποταμό Αξιό.

Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) είπε «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε το σχέδιο μέχρι το 2011, δίνοντας προτεραιότητα στον άξονα 10». Για το θέμα του άξονα 10 ανακοίνωσε πως προγραμματίζεται συνάντηση στα Σκόπια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, παρουσία εκπροσώπων ΕBRD και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τέλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν η Ελλάδα προλαβαίνει να απορροφήσει τους προβλεπόμενους πόρους από το Γ' ΚΠΣ, ο κ. Φώλιας απάντησε ότι «ταμείο θα κάνει στις 31 Δεκεμβρίου», υπενθυμίζοντας ότι και στα προηγούμενα χρόνια, οι απώλειες που τελικά υπήρξαν ήταν πολύ μικρότερες από ό,τι προέβλεπαν κάποιοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα