Οι αγελαδοτρόφοι καταγγέλλουν εκβιαστική συμπεριφορά γαλακτοβιομηχανιών

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2006 18:31

Για εκβιαστική συμπεριφορά και μυστική συμφωνία των γαλακτοβιομηχανιών, έκαναν λόγο τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Θεσσαλονίκη.

«Η μέση τιμή αγοράς γάλακτος από τον παραγωγό που διαμορφώνεται περίπου στα 0,33 ευρώ ανά λίτρο είναι εξοντωτική, όταν το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 0,36 ευρώ το λίτρο», επισήμανε το μέλος της Επιτροπής, Γιώργος Κεφαλάς. Για το λόγο αυτό, οι αγελαδοτρόφοι ζητούν για το επόμενο έτος η τιμή ανά λίτρο να διαμορφωθεί στα 0,40 ευρώ.

«Πριν από δέκα χρόνια υπήρχαν περίπου 19.500 γαλακτοπαραγωγοί σε όλη την Ελλάδα, ενώ φέτος ανέρχονται σε 6.500». Οσο για το μέγεθος της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, αυτό ανέρχεται σε 820 χιλ. τόνους ετησίως. Την ίδια ώρα η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην χώρα ξεπερνά το 1,2 εκατ. τόνους.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τα μέλη της Επιτροπής επισήμαναν ότι δέκα μεγάλες εταιρείες εμπορεύονται σχεδόν το σύνολο (περίπου το 92%) του ελληνικού γάλακτος.

Για τη συνάντηση που θα έχουν με τις γαλακτοβιομηχανίες την ερχόμενη εβδομάδα, θα πάνε, όπως σημείωσαν, με «διερευνητική διάθεση».

Οι αγελαδοτρόφοι ζητούν την εφαρμογή εθνικού συστήματος τιμολόγησης, τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος, καθώς και την εφαρμογή του νομικού πλαισίου λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς.

Επίσης, ζητούν την λεπτομερή και υποχρεωτική σήμανση των συστατικών όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων και την ευδιάκριτη αναγραφή και διαχωρισμό μεταξύ φρέσκου, σκόνης και συμπυκνωμένου γάλακτος. «Δεν ζητάμε να απαγορευτεί η εισαγωγή γάλακτος. Ομως εάν το προϊόν είναι 100% ελληνικό, αυτό θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία», τόνισε ο κ. Κεφαλάς.

Οσο δε για την αύξηση των χρονικών ορίων του χαρακτηρισμού του γάλακτος ως φρέσκο από τέσσερις σε οχτώ μέρες που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης, η Επιτροπή εμμένει στις πέντε ημέρες.

Πάντως, ο προεδρεύων της Συντονιστικής Επιτροπής Γιάννης Αντωνάκος εξέφρασε την ανησυχία του και για τις εξελίξεις στο χώρο της φέτας. «Φοβάμαι μήπως δούμε καρτέλ και στο χώρο της φέτας», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος το γεγονός ότι πολλά παραδοσιακά, μικρά τυροκομεία κλείνουν υπό την πίεση των πολυεθνικών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Αργολίδα από τα 45 τυροκομεία έμειναν τα τρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα