Εποχή σταθεροποίησης

Στα υψηλότερα των τεσσάρων μηνών η Ευρώπη
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2006 00:01

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο μεγάλων συμφωνιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές, σηματοδοτώντας μια εποχή σταθεροποίησης, ενώ η Wall Street κινήθηκε στο κόκκινο λόγω αναζωπύρωσης ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας και των εταιρικών κερδοφοριών μετά την ανακοίνωση αποθαρρυντικών στοιχείων.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ και ο πληθωρισμός είναι παλιά νέα. Η νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η χρηματιστηριακή αγορά είναι το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της οικονομίας ως αποτέλεσμα των επιτοκιακών αυξήσεων και αυτό είναι μια απειλή για την ανάπτυξη των εταιρικών κερδοφοριών, δηλώνουν αναλυτές.

Το ράλι σε μετοχές μεταλλευτικών εταιρειών βοήθησε στα κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών. Σημαντική άνοδο σημείωσε ο τίτλος της ελβετικής Serono, η οποία συμφώνησε για την εξαγοράς της αντί 13,3 δισ. ευρώ από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck, κίνηση η οποία τη φέρνει στην κορυφή του κλάδου βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη.

O δείκτης TSEurofirst 300 έκλεισε με κέρδη 0,4% στις 1.386,6 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις μονάδες 5.896,70 με άνοδο 0,52%, ο CAC 40 στο Παρίσι στις 5.208,32 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,30%, και ο DAX στη Φραγκφούρτη στις 5.962,03 μονάδες με κέρδη 0,30%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,4%, κλείνοντας στο υψηλότερο του σημείο από τις 11 Μαΐου.

Οι δείκτες απώλεσαν ένα μέρος των κερδών που κατέγραφαν μετά την ανακοίνωση του «δείκτη των δεικτών» στις ΗΠΑ, ο οποίος υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν μετοχές εταιρειών που αποτελούν στόχο εξαγοράς.

Ανοδο σημείωσε και η Ciba Specialty Chemicals, καθώς φημολογείται ότι η αμερικανική Dow Chemical έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της.

Οι ευρωπαϊκές εξαγορές έχουν ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ, αγγίζοντας το 1,16 τρισ. δολάρια μέχρι στιγμής έναντι 750 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Περίπου 34,4 δισ. δολάρια αφορούν μόνο εξαγορές ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,7%, στις 15.834,23 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα