Δεύτερη ημέρα ανόδου για το αργό

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2006 07:19

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για δεύτερη ημέρα στη Ν. Υόρκη, από τα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών, καθώς εικάζεται ότι οι προμήθειες το τέταρτο τρίμηνο ενδέχεται να περιοριστούν τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ εξετάζει τη μείωση της παραγωγής, ενώ αυξάνεται η ζήτηση για θέρμανση.

Το πετρέλαιο όδευσε σε απώλειες τεσσάρων εβδομάδων, για πρώτη φορά σε επτά μήνες, ανακάμπτοντας χθες μετά το κλείσιμό του κάτω από τα 60 δολ. το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ θα εξετάσει το θέμα της παραγωγής πριν από τη σύσκεψή του τον Δεκέμβριο, εάν οι τιμές υποχωρήσουν κάτω από τα 60 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράν στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο Οργανισμός δεν θα λάβει αποφάσεις για τις ποσοστώσεις που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια της ζήτησης τον χειμώνα, είπε χθες ο πρόεδρός του, Εντμουντ Νταουκόρου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 43 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 62,02 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:44 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 61,95 δολ. το βαρέλι, 6,9% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 85 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 61,59 δολ. το βαρέλι, μετά την υποχώρησή του κατά 5,7% τις δύο προηγούμενες ημέρες. Στις 20 Σεπτεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 60 δολ., μετά την έκθεση που έδειξε ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν την εβδομάδα που πέρασε.

Ο ΟΠΕΚ που αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η ημερήσια παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί 1,4%, στα 84,4 εκατ. βαρέλια ετησίως και 1,5% το επόμενο έτος, στα 85,7 εκατ. βαρέλια.

Τα 11 μέλη του ΟΠΕΚ διατήρησαν αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής κατά τη διάρκεια σύσκεψης στις 11 Σεπτεμβρίου. Το θέμα θα εξεταστεί πάλι τον Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα