Βραζιλία: Στα υψηλότερα 15 ετών διατηρήθηκε η ανεργία

Μετά την ισχυροποίηση του ρεάλ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2006 11:49

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών διατηρήθηκε τον Αύγουστο η ανεργία στη Βραζιλία, καθώς η ισχυροποίηση του νομίσματος της χώρας αναγκάζει τους εξαγωγείς να μειώσουν τις θέσεις εργασίας.

Η ανεργία στις έξι μητροπολιτικές περιοχές της χώρας, υποχώρησε για πρώτη φορά σε τρεις μήνες στο 10,6% από το 10,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Ο δείκτης, που τον Αύγουστο του 2005 ήταν στο 9,4%, διαμορφώθηκε εντός των προβλέψεων των 19 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Η άνοδος του ρεάλ, σε ποσοστό 47% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από τον Μάϊο του 2004, οδήγησε στην αύξηση των δαπανών των καταναλωτών για εισαγωγές, καθιστώντας τις εξαγωγές ακριβότερες και λιγότερο ανταγωνιστικές.

Η οικονομία της Βραζιλίας αναπτύχθηκε 1,2% το δεύτερο τρίμηνο, τον χαμηλότερο ρυθμό σε εννέα μήνες, καθώς η ισχυροποίηση του ρεάλ ώθησε τους εξαγωγείς σε περικοπές προσωπικού και μείωση των επενδύσεων.

Οι εργαζόμενοι της Volkswagen AG, το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Βραζιλίας, ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα πακέτο μείωσης θέσεων εργασίας για να αποφευχθεί το κλείσιμό του, καθώς η άνοδος του νομίσματος περιόρισε σημαντικά τα κέρδη.

Στη σημερινή της έκθεση η κυβέρνηση ανέφερε ότι το ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, αυξήθηκε 3,5% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2005, στα 1.036,20 ρεάλ (475,57 δολ.). Τον Αύγουστο σημείωσε αύξηση 0,7% έναντι του Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα