Κέρδη σημειώνει ο χρυσός στο Λονδίνο

Μετά την υποχώρηση του δολαρίου και τις αγορές των χρυσοχόων στην Ινδία
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2006 13:25

THN πρώτη άνοδο για μία εβδομάδα οδεύει να σημειώσει ο χρυσός σε σύνολο τριών εβδομάδων, μετά την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, σε συνδυασμό με τις αγορές στις οποίες προχώρησαν οι χρυσοχόοι στην Ινδία, για να καλύψουν τη ζήτηση κατά την περίοδο των γάμων.

Το ευρώ ισχυροποιήθηκε, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο έναντι του δολαρίου σε τρεις μήνες, καθώς εικάζεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλωντ Τρισέ, θα σηματοδοτήσει αύριο περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Αδύναμο δολάριο καθιστά τον χρυσό φθηνότερο στους ξένους αγοραστές, όπως είναι οι χρυσοχόοι στην Ινδία, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 4,39 δολ., ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 588,58 δολ. η ουγγιά, στις 9:54 π.μ., ώρα Λονδίνου. Το μέταλλο βρίσκεται 1,4% υψηλότερα αυτήν την εβδομάδα, σημειώνοντας για πρώτη εβδομάδα άνοδο από την εβδομάδα που έληξε την 1η Σεπτεμβρίου.

Η ζήτηση του χρυσού υποχώρησε 16% το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας απώλειες για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς οι υψηλότερες τιμές, εμπόδισαν τους χρυσοχόους να τον αγοράσουν. Οι αγορές των χρυσοχόων αποτέλεσαν το 73% της ζήτησης πέρυσι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Ωστόσο η άνοδος του πετρελαίου παρέσυρε μαζί της και τον χρυσό. Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 1%, φθάνοντας στα 62,23 δολ. το βαρέλι στις 9:58 π.μ., ώρα Λονδίνου, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 14 Ιουλίου το πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι.

Το πολύτιμο μέταλλο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών των 730,40 δολ. η ουγγιά στις 12 Μαΐου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, ώθησαν τους επενδυτές στην αγορά ράβδων χρυσού, ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού. Ο χρυσός, σημείωσε απώλειες φθάνοντας έως τα 542,45 δολ. η ουγγιά στις 14 Ιουνίου, μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού.

Μεταξύ των λοιπών πολύτιμων μετάλλων που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο, το ασήμι σημείωσε άνοδο 5 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 11,23 δολ., το παλλάδιο αναρριχήθηκε 4 δολ., ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 314 δολ., ενώ η πλατίνα σημείωσε άνοδο 2 δολ., ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 1.140,50 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα