Δύο δισ. ευρώ στα πανεπιστήμια την επόμενη επταετία

Από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Δραστηριοτήτων Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2006 14:12
UPD:14:15

Ως τη σημαντικότερη οικονομική ευκαιρία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την επόμενη επταετία, χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας το 7ο Πρόγραμμα - Πλαίσιο Δραστηριοτήτων Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς στα ταμεία των ελληνικών πανεπιστημίων θα εισρεύσουν μέχρι το 2013 περισσότερα από δύο δισ. ευρώ, ενώ το ύψος της χρηματοδότησης αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με τις χρηματοδοτήσεις από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της επιτροπής ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, έγινε αναλυτική παρουσίαση των κανόνων συμμετοχής και των μέσων υλοποίησης του 7ου Προγράμματος Πλαισίου (7ο ΠΠ) που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η έγκαιρη ενημέρωση της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας πριν από την έναρξη των πρώτων προκηρύξεων των προγραμμάτων του 7ου ΠΠ, που προγραμματίζονται στα τέλη του 2006.

Όπως είπε στο περιθώριο της εκδήλωσης η πρόεδρος του αναπτυξιακού τμήματος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, Έφη Σαχίνη, το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης που θα αντλήσουν τα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επταετία 2007 - 2013, ανέρχεται στο ποσό των 50 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να απορροφήσει το 3 με 3,5% του παραπάνω ποσού.

«Είναι η σημαντικότερη οικονομική ευκαιρία που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Το ποσό που αναλογεί στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι τεράστιο και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής πολυτεχνικής στο ΑΠΘ Γιώργος Πάγκαλος.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα