Νέο επενδυτικό άνοιγμα της ΔΕΗ στα Βαλκάνια

Ολοκληρώνεται η απόκτηση της «διεθνούς» εταιρείας EDS με έδρα τη FYROM
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 13:57
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού της FYROM αναμένουν η ΔΕΗ και η EDS για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Τυπικές διαδικασίες απομένουν για να ολοκληρωθεί η απόκτηση από τη ΔΕΗ της εταιρείας EDS στη FYROM, η οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και η επίσημη θέση της ΔΕΗ είναι πως η σχετική συμφωνία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όπως ανέφερε ανακοινώνοντας την είδηση, στην πράξη σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε όλες τις παραμέτρους της αγοραπωλησίας.

Έτσι, το μόνο που απομένει για να υλοποιηθεί η εξαγορά του 100% της EDS είναι να λάβει την έγκριση της Επιτροπής ανταγωνισμού της γειτονικής χώρας. Για το κλείσιμο της συμφωνίας χρειάστηκαν τρεις μήνες διαπραγματεύσεων.

Η EDS (Energy Delivery Solutions) ανήκει στον όμιλο Fero Invest, ο οποίος εκτός από την εμπορία και προμήθεια ρεύματος, δραστηριοποιείται επίσης στη μεταλλουργία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 και διαθέτει σημαντικό μερίδιο στις κατηγορίες των καταναλωτών στη γειτονική χώρα που μπορούν να επιλέξουν πάροχο, δηλαδή τις βιομηχανίες και τις εταιρείες με έσοδα άνω των 10 εκατ. ευρώ και προσωπικό άνω των 50 εργαζομένων.

Έτσι, σήμερα το μερίδιό της στις επιχειρήσεις που συγκαταλέγονται στο απελευθερωμένο τμήμα της αγοράς αγγίζει το 40%, ενώ το χαρτοφυλάκιο των πελατών της φτάνει τα 320 MW. Παράλληλα, είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX) και διαθέτει άδειες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία.

Επίσης, έχει ιδρύσει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσοβο. Στη Σερβία, μάλιστα, έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα και στη λιανική αγορά, όπου έχει αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 10 ΜW στο τέλος του πρώτου χρόνου δραστηριοποίησής της στη χώρα. Τα ετήσια έσοδά της εκτιμώνται στα 94 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά της EDS εντάσσεται στο σχέδιο της ΔΕΗ για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Βαλκανικής, κάτι που εξηγείται από το «προφίλ» της EDS, όπως για παράδειγμα την παρουσία της σε αρκετές γειτονικές χώρες. Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, επιδίωξη της ΔΕΗ είναι να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των Βαλκανίων. Κάτι που, σε συνδυασμό με την επέκταση σε νέα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες, θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στη συρρίκνωση των μεριδίων της στην ελληνική λιανική αγορά, αλλά και στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, μέσω της πώλησης του 40% της λιγνιτικής ισχύος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ σχεδιάζει να αξιοποιήσει επίσης τη θυγατρική που έχει ιδρύσει στην Αλβανία από το φθινόπωρο του 2016, η οποία προγραμματίζεται να δραστηριοποιηθεί στην κατασκευή υδροηλεκτρικών μονάδων και, κατά δεύτερο ρόλο, σε έργα αναβάθμισης του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Επίσης, από το 2014 έχει ιδρύσει θυγατρική και στην Τουρκία, με αντικείμενο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα