Δανειακή σύμβαση μεταξύ ΕΤΕπ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Για έργα ΑΠΕ με συνολική ισχύ 90,48 MW
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 13:45

Από αριστερά, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΤΕπ Νίκολας Τζένετ, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλίας Μοναχολιάς, κατά τη χθεσινή υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ της ΕΤΕπ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Από την έντυπη έκδοση

Υπογράφηκε χθες στην Αθήνα η σύμβαση χορήγησης δανείου 85 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την αποκατάσταση 14 αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και την κατασκευή 4 νέων μονάδων. Η συνολική ισχύς των έργων ανέρχεται σε 90,48 MW, ενώ το κόστος του πρότζεκτ θα αγγίξει τα 113,9 εκατ. ευρώ. 

Το δάνειο θα έχει 16ετή διάρκεια και αναμένεται να εξασφαλιστεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα, ενώ είναι το πρώτο δάνειο που χορηγεί στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. 

Τα αιολικά πάρκα βρίσκονται ή θα κατασκευαστούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων στα νησιά Κεφαλονιά, Χίο, Λέσβο, Κρήτη, Μύκονο, Σάμο, Εύβοια, Λήμνο, Κάρπαθο, Ικαρία, Τήνο και Ψαρά, και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Καρδίτσα. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει επίσης την αποκατάσταση δύο παλαιών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (στον ποταμό Λούρο και στο Βέρμιο), όπως και την κατασκευή δύο νέων μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων (στο Σμόκοβο και στο Μακροχώρι). 

Από την πλευρά της ΕΤΕπ, η σύμβαση υπογράφηκε από τον Νίκολας Τζένετ, αναπληρωτή γενικό διευθυντή και επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε, για τον ευρωπαϊκό οργανισμό η ενέργεια αποτελεί βασικό τομέα χρηματοδοτήσεων στη χώρα μας, προσθέτοντας πως οι μικρές μονάδες ΑΠΕ αποτελούν αποτελεσματική εναλλακτική λύση ιδιαίτερα για ελληνικά νησιά, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. «Παρών» στην υπογραφή ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος δήλωσε πως ο δρόμος για την παραγωγική ανασυγκρότηση περνά και από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Από την πλευρά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η σύμβαση υπογράφηκε από τον κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, και τον κ. Ηλία Μοναχολιά, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για ιστορική στιγμή, σημειώνοντας πως η εμπλοκή της ΔΕΗ σε όλες τις μορφές ΑΠΕ θα διαμορφώσει καλύτερους όρους στη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, το οποίο αποτελεί εθνική στρατηγική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα