Σιγκαπούρη: Στα χαμηλότερα 11 μηνών ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2006 09:42

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα 11 μηνών υποχώρησε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός της Σιγκαπούρης, καθώς το ισχυρότερο νόμισμα, κατέστησε τα καύσιμα και άλλα εισαγόμενα προϊόντα, λιγότερο ακριβά.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό του 1,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Κατά μέσον όρο, 13 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα σημείωνε άνοδο 0,9%. Εναντι του Ιουλίου, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες.

Η άνοδος του δολαρίου της Σιγκαπούρης κατά 5% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φέτος, έχοντας την πέμπτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 15 νομισμάτων Ασίας-Ειρηνικού, βοηθά στη μείωση του κόστους πετρελαίου και άλλων εισαγομένων αγαθών. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να ωθήσει τον επόμενο μήνα την Κεντρική Τράπεζα να διευρύνει την πολιτική των 2,5 ετών, επιτρέποντας τη σταδιακή και συγκρατημένη άνοδο του νομίσματος.

Το δολάριο της Σιγκαπούρης διαπραγματεύθηκε στο 1,583 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ σήμερα, σημειώνοντας ελαφρά διαφοροποίηση από το 1,5838 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί από 1% έως 2% το 2006, υψηλότερα του 0,5% που ήταν πέρυσι. Τον περασμένο μήνα είχε πει ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν από 1% και 2% το επόμενο έτος.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου βρίσκονται περίπου 8,9% χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Σήμερα το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 58,98 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές των τροφίμων που αποτελούν έως το 23% του δείκτη τιμών καταναλωτή, σημείωσαν άνοδο 1,7% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδο κατά 1,9% τον Ιούλιο. Από τον Ιούλιο οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι μεταφορές και το κόστος των επικοινωνιών, το δεύτερο κυριότερο τμήμα του δείκτη (22%), υποχώρησαν 1,8% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά τη μείωση 0,6% τον Ιούλιο. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο οι τιμές των μεταφορών και των επικοινωνιών, υποχώρησαν 0,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα