Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Σε δεινή θέση όσον αφορά τη λειτουργία της και την προοπτική ομαλής νέας καλλιεργητικής περιόδου, η οποία μάλιστα πρέπει να ξεκινήσει στους αμέσως προσεχείς μήνες, έχει περιέλθει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, με επαπειλούμενες και νομικές ευθύνες λόγω της μη τήρησης των συμφωνιών με τους τευτλοκαλλιεργητές για τις πληρωμές τους.
Ομάδα τευτλοπαραγωγών από τις Σέρρες έχει προσφύγει ήδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών, σε ανάλογες κινήσεις προσανατολίζονται παραγωγοί και από άλλες περιοχές, ενώ χθες παραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη και ζητούσαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ημερομηνία πληρωμών τους, καθώς η εταιρεία δεν τους έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τη σοδειά του 2017.
Παρά μάλιστα την παρέμβαση του προέδρου της ΕΒΖ Παναγιώτη Αλεξάκη από την Αθήνα με τηλεφωνική συνομιλία του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Παναγιώτη Καραχάλιο και την υπόσχεσή του ότι στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των παραγωγών τα 4 από τα 10,2 εκατ. ευρώ που τους οφείλει η εταιρεία για τη σοδειά του 2017 και παρά την αντίστοιχη τηλεφωνική παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, που δεσμεύτηκε να παρέμβει στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να τακτοποιηθεί το θέμα της καταβολής των οφειλών, οι παραγωγοί ζητούσαν έγγραφες δεσμεύσεις για να αποχωρήσουν. Από όσα διεμήνυσε χθες η διοίκηση της ΕΒΖ στους παραγωγούς, επιβεβαιώθηκαν και οι πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι φέτος η Τράπεζα Πειραιώς δεν δέχτηκε να παράσχει δάνειο στην ΕΒΖ έναντι δέσμευσης ποσοτήτων ζάχαρης όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η εταιρεία έχει ήδη πολύ μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις και πρόσφατα ναυάγησε το σενάριο πώλησης των δύο θυγατρικών της Σερβίας, η οποία αποτελούσε και βασική προϋπόθεση για την αναχρηματοδότηση της ΕΒΖ στο σχέδιο που είχε προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς.
Το συγκεκριμένο σχέδιο είχαν αποδεχτεί τόσο η εταιρεία όσο και η κυβέρνηση, η οποία τώρα διά του κ.Χαρίτση αφήνει αιχμές για την Τράπεζα Πειραιώς. Τα 4 εκατ. ευρώ φέρονται να προέρχονται από τα μερίσματα του 2013 των θυγατρικών της Σερβίας. Για τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρώ των οφειλών της ΕΒΖ προς τους παραγωγούς, πάντως, σύμφωνα με τη διοίκηση της βιομηχανίας θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος μείωσης του δανεισμού της ΕΒΖ ή να προκύψουν από πωλήσεις ζάχαρης.
Στο πλευρό των παραγωγών δηλώνει και η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στην ΕΒΖ, η οποία με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, του υπενθυμίζει ότι τον Νοέμβριο του 2017 μέσω του αναπτυξιακού περιφερειακού συνεδρίου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή ανακοίνωσε ο ίδιος τη στήριξη και συνέχεια όλων των απαραίτητων ενεργειών, ούτως ώστε να κρατηθεί ζωντανή η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και να ενισχυθεί η λειτουργία της.